26 de novembre del 2014

Predicció


"Tot està predit pel diccionari" Paul Valéry

Valéry cap als anys 30

"Tout est prédit par le dictionnaire". Citació que es troba als Cahiers de Valéry (Paris: Gallimard, «Bibliothèque de la Pléiade», 1973, t. 1, p. 394). En línia la trobem en dues ocasions (CNRS 3, p. 888 / CNRS 4, p. 376).

Un cas de fatalisme lexicogràfic del poeta de Seta que ens arribà per Twitter gentilesa de l'estupend Marc del bloc de la Josefina i el Marc. Els diccionaris poden influir en el futur, i el cas del procés d'independència català n'és exemple, però ens neguem a creure que tot hi estigui predit. Ni que ajuntéssim tots els mots de tots els diccionaris d'una llengua, i fàcil no seria, podríem arribar a aquesta impactant conclusió. Alguna paraula viva sempre aprèn a esmunyir-se. Almenys, durant un temps.

14 de novembre del 2014

Models de diccionari




Dictionary Models from Jason Coates on Vimeo.

Dictionary models és un recent curtmetratge d'animació en blanc i negre de Jason Coates que ens parla de l'ofici de model il·lustrador de definicions per a la Gold Star Dictionary Company. La seva lexicogràfica comicitat l'ha convertit en la millor comèdia de l'Atlanta Shortsfest del 2014, així com rebre el premi del públic i del jurat de l'Iron Mule Film Screening de novembre de 2014. També el trobem a la selecció oficial del Festival de Comèdia de Los Angeles.

Els dos models protagonistes d'aquest episodi s'anomenen Mindt i Lamar. Si heu quedat amb ganes de més, aquest curtmetratge pertany a la sèrie "Chuply & Babcock" de Jason Coates.