24 de gener del 2020

El punt més volat de tots


24 de gener, dia del punt volat.

Fa un temps, un dels més entusiastes i entesos volats per la ela geminada de les nostres contrades, en Joan Montané, tot remenant diccionaris, es va adonar d'un cas especial, el de la ela geminada en les entrades de l'edició reduïda del Diccionari enciclopèdic català (Barcelona: Salvat Editors, 1938). El resultat de la impressió feia que el punt volat, normalment a mitja alçada, alcés el vol fins a la part superior de la línia: 

Coberta del diccionari
Detall de la p. 329

Aquesta col·locació només té lloc en el cas de les majúscules. Si ens fixem en el cas del mot col·lotge, veurem que quan apareix el sinònim col·loqui, el punt volat descendeix a mitja alçada.

Aquest cas no és únic, i devia tractar-se d'un problema que alguns impressors de principis del segle XX van anar arrossegant, fins que va ser tècnicament superat. En tenim un altre exemple, anterior, en la coberta del llibre Poemes & cal·ligrames de Josep Maria Junoy, publicat per la Llibreria Nacional Catalana de Salvat-Papasseit el 1920.

Coberta gentilesa de & piscolabis librorum


Anteriorment:

Alguns noms de la ela geminada

El punt volat abans d'aixecar el vol




 Més informació a Dia del punt volat


3 comentaris:

  1. As claimed by Stanford Medical, It is indeed the ONLY reason women in this country live 10 years more and weigh on average 42 pounds lighter than us.

    (Just so you know, it has NOTHING to do with genetics or some hard exercise and EVERYTHING around "how" they are eating.)

    P.S, I said "HOW", not "what"...

    CLICK on this link to find out if this brief quiz can help you decipher your real weight loss potential

    ResponElimina
  2. Doonungfree เว็บดูหนังฟรีอันดับ 1 ในไทย ดูง่าย สะดวก ไม่ต้องโหลดแอพ สามารถเลือกดูได้ตามความต้องการ ท่านสามารถดูหนังได้อย่างจุใจที่เว็บไซต์ของเรา เว็บไซต์ดูหนังออนไลน์ที่สามารถเติมเต็มความสุขให้กับคุณได้ทุกอารมณ์

    ResponElimina


  3. Your blog gave us significant data to work with. Each and each tip of your post are amazing. You're the best for sharing. Continue to blog

    ij.start.cannon

    www.office.com/setup

    ResponElimina

Quelcom a dir?