30 de juliol del 2012

Diccionari de la llengua catalana Bookman DMC-640

Pel davant

Així com hi ha blocs sense fulls (bloc2), també hi ha diccionaris catalans sense fulls.

Un dels primers exemples deu ser el Diccionari de la llengua catalana Bookman model DMC-640 d'Enciclopèdia Catalana. Creat per Franklin Eletronic Publishers i comercialitzat per Enciclopèdia Catalana, va ser fet a Tailàndia l'any 1996 en plàstic verd, el color clàssic de l'editorial. Fa 14x10 cm i, com si fos un llibre, té ISBN: 1-56712-271-X. Funciona amb quatre piles petites (AAA).

La funció bàsica d'aquest diccionari electrònic és trobar definicions a partir de l'entrada manual del mot. També s'inclouen frases fetes i locucions (tecla "frases"). Si el mot s'escriu malament, té una funció automàtica de correcció. També té la possibilitat de fer cerques temàtiques: prenent la tecla "tema" s'obre una llarga llista conceptual: acústica, adoberia, aeronàutica... Dins de cada categoria temàtica es mostren tots els mots afins.

Aquesta màquina lexicogràfica es complementa amb tres jocs: el clàssic penjat, un addictiu d'anagrames i un d'un tren que segmenta les síl·labes per vagons.

El teclat, en català, té un parell de coses a destacar: la primera és que no presenta la clàssica disposició de tecles qwerty sinó l'azerty, que és la francesa, amb l'afegit de la ce trencada com a darrera lletra. O sigui que és un teclat francocatalà.  La segona és que l'enter és, ras i curt, un "sí", magníficament accentuat.

Com es pot veure en les imatges, no és un llibre, tot i que sembla que es pot adquirir a llibres.cat (a un preu no gaire mòdic, uns 160 € més car del que em costà a mi, i en una edició del 2009, segons diu la fitxa).


Pel darrere

Bones vacances a qui en faci! (excepte un apunt programat d'agost, ens retrobem el setembre)

12 comentaris:

  1. Molt maco, havia cercat alguna cosa semblant fa mesos, sense èxit. Ara bé 160€... ni borratxo!!!

    Un dubte, on és el punt volat?!!

    Salutacions

    ResponElimina
  2. És molt "monu", però el meu pressupost no em permet comprar-lo... potser si valgués 1,60... Bé, no "potser", no... Segur: Si valgués 1,60 me'l comprava!! ;-)

    Per cert, quina gràcia, quan he vist DMC he pensat en això :-)

    I, per què pel darrera surt en quatre idiomes això de "This card is blank", però en català no?

    Marxeeeeees? :-(

    Ah!! L'apunt programat deu ser pel dia 15, per felicitar-me pel meu sant, oi? Gràcies, gràcies, quin detall!! :-)))

    ResponElimina
  3. Noi de cal Sap: Com he dit, a mi em costà un preu irrisori en comparació amb aquest. El trobo completament desproporcionat.

    El punt volat s'aconsegueix prement la tecla "accent" després de la ela. La màquina automàticament escriu ela geminada.

    ResponElimina
  4. Caballé: el mateix per a vós.
    Avui fa un any que em vas trobar una coseta interessant. Ja toca que hi tornis... :P

    ResponElimina
  5. Assumpta: El cartutx del darrere sembla servir per compartir informació amb d'altres maquinotes d'aquestes. No m'he atrevit a treure'l, no fos cas que em carregués tot el sistema.
    Marxo però tornaré un dia d'estiu per culpa d'un blocaire... I no puc dir res més. Bones vacances!

    ResponElimina
  6. Puig Malet!
    M'han dit que la bomba d'aigua del quelcom obscur fa que els escamarlans de la cala d'Alacant ballin el d'allò a la plaça del nord a les dotze hores amb un abstracte poder per guanyar els catalans del pati de l'Artesà...
    Mare de Déu, això es la glòria noi.

    ResponElimina
  7. Els escamarlans ballen el cancan a la cala d'Alacant. De la resta, em calen més dades...

    ResponElimina

Quelcom a dir?