22 d’agost del 2011

Vocabularis d'Enric Valor

Enric Valor i Vives (1911-2000), muntanyenc de la Foia de Castalla, fou, entre moltes d'altres coses importants, difusor de l'ortografia fabriana adaptada al valencià, amb obres com ara Curso de lengua valenciana (1966), Millorem el llenguatge (1971), Curs mitjà de gramàtica catalana referida especialment al País Valencià (1977), Temes de correcció lingüística (1983), La flexió verbal (1983) o Expressions peculiars de la llengua: locucions i frases fetes (1993). També col·laborà des de jove subministrant lèxic del valencià meridional per al gran diccionari Alcover-Moll i aportà, des dels anys vuitanta, diferents glossaris per a les seves edicions de Rondalles valencianes. La seva tasca lexicogràfica es concretà en dos títols dels anys vuitanta, el Vocabulari escolar de la llengua i el Vocabulari fonamental. Anem a comentar, superficialment, algunes, no pas totes, de les seves aportacions lèxiques:

- Curso de lengua valenciana (València: Fermar, 1966). Tot i la data del peu d'impremta, al colofó s'indica que el llibre s'acabà d'imprimir el 28 de gener de 1967. Escrit en castellà, té capítols de prosòdia, sintaxi, morfologia i ús de les lletres. A banda d'un glossari del capítol IV, el darrer apartat del llibre, com si fos un annex, porta per títol "Vocabularios" (p. 262 a 287) i s'hi inclouen 53 petits vocabularis temàtics valencià-castellà: el cos humà, els aliments, les hores, el món moral... Un lèxic bàsic (calculo que menys de 2.000 paraules) per a una obra eminentment didàctica.

- Millorem el llenguatge (València: Gorg, 1971). Normes de lectura, ortografia, morfologia, sintaxi, sobre els verbs, paraules mal dites i barbarismes. I un capítol, el sisè, que porta per títol "Ampliació de vocabulari" i on ens parla de lèxic molt variat, també agrupat temàticament: vocabulari de muntanya, del carrer, etc, tot subministrat en petites lliçons d'un parell de pàgines, en general.

- Curs mitjà de gramàtica catalana referida especialment al País Valencià (València: Eliseu Climent, 1977): L'obra s'obre amb un regal per als aficionats als diccionaris, un petit "Diccionari de termes filològics" que ocupa cinc pàgines, i que és una pura delícia (delícia que comparteixo amb els lectors més avall) per la seva brevetat i claredat expositiva. A l'obra trobem apartats de fonologia, ortografia, morfologia i sintaxi, i, com a penúltim apartat, com un annex, "Vocabularis" (p. 257 a 282). Es tracta de vocabularis temàtics amb equivalències castellanes. Alguns són iguals als del Curso de lengua valenciana i d'altres són diferents.

- Vocabulari fonamental (Barcelona: Plaza & Janés, 1988). Recull lèxic, bilingüe català-castellà castellà-català, realitzat amb E. Lleonard Valor. En el text de presentació l'autor diu que inclou unes 22.000 entrades del català de la modalitat valenciana i també d'altres formes dialectals. Una de les seves virtuts és que etiqueta algunes de les entrades segons el camp científic a què pertanyen, a banda d'alguns aclariments conceptuals per fer l'obra més didàctica.

- Vocabulari escolar de la llengua (València: Carena: 1989). Un llibre per a xiquets i xiquetes: lletres, sons, gentilicis, comarques, pràctica del llenguatge i un diccionari ideològic. Obra reeditada, donat el seu pràctic caràcter escolar.

Acabaré aquest petit passeig pel vessant lexicogràfic de Valor amb la citació d'una recensió d'Amaia Iturraspe del llibre Enric Valor, un home de Poble. Jornada d'estudi i homenatge a Enric Valor i la seua obra (editat per Casanova, Mora i Sanchís), i que resumeix el valor d'Enric Valor per a la lexicografia catalana:
"Emili Casanova considera que Valor fou lexicògraf, arreplegador i vehiculador de lèxic i etimòleg i que va fer un ús coherent del policentrisme convergent en la creació del model estàndard de la llengua i va aportar un cabal enorme de lèxic valencià a la lexicografia catalana."



"Diccionari de termes filològics" d'Enric Valor (clicar per veure)



Curso de lengua valenciana, Millorem el llenguatge,
Curs mitjà de gramàtica catalana
referida especialment al País Valèncià,
V
ocabulari escolar de la llengua


Homenatge en xarxa #100anysdeValor

8 comentaris:

  1. Tot un mestre l'Enric valor i ben desconegut per molts de nosaltres. Aquest homenatge i apunts com el teu, ens el descobreixen.

    ResponElimina
  2. Tor just l'he descobert ara, llegint una novel•la. Impressionant, imprescindible. Un gran valor per la nostra llengua.

    ResponElimina
  3. «policentrisme convergent»... hi ha coses que perviuen! :-)

    Aquest cop no m'has fet nota d'on trobar refranys i dites en tota l'obra de Valor. Hauré de llegir-la sencera! Quin greu que em sap! :-)

    ResponElimina
  4. Valor tenia i té un valor incanculcable per la llengua i la cultura!

    ResponElimina
  5. Uhmmmm, m'ha agradat un apunt més acadèmic que literari... o és tot un mateix?

    ResponElimina
  6. Merci a tots pels comentaris!
    Sembla que va ser un joc de blocs ben productiu!!

    Estic desconnectat de la blocosa, però serà momentani. Un dia o altre el Gazo ressuscitarà d'entre els blocs...

    Puigmalet

    ResponElimina
  7. Com és que no veig cap entrada posterior al 22 d'agost? Aquest blog ja no funciona?

    ResponElimina
  8. És una pausa temporal mentre enllestim un altre projecte.
    A l'octubre ens hi tornarem a posar. Merci per l'interès!

    ResponElimina

Quelcom a dir?