22 de juny de 2018

Any Pompeu Fabra 2018: Instal·lació d'una placa commemorativa al lloc on va néixer

Cartell oficial de la instal·lació de la placa commemorativa

 
El lloc va ser el carrer de la Mare de Déu de la Salut, 32, del barri de la Salut de Gràcia (actual Barcelona).  El dia va ser el 20 de febrer de 1868. Allí va néixer Pompeu Fabra i Poch. Era la casa de sons pares, Josep Fabra i Roca, alcalde de Gràcia en dues ocasions, i Carolina Poch i Martí. Era una torre petita d'estiueig, rodejada de camps, rieres i boscos muntanya amunt. Hi visqué pocs anys, fins abans d'anar a escola.

Recordem com Fabra recordava aquesta casa que ara no existeix, però que avui la fem una mica present. Com passant-hi per davant recuperava records d'infantesa i com tenia la intenció de comprar-la, ja gran: comprar-la, arreglar-la, anar-hi a viure amb la família i "morir-hi voltat de les filles, i la muller, i potser dels gendres i dels néts..." (Tele/estel, 19-1-1968, p. 25 i 26). Fabra s'exilià, amb la família i tants altres, i està enterrat a Prada de Conflent.

Acaba avui una campanya que es va començar al bloc Gazophylacium el juliol del 2009.


#AnyFabra


L'independent de Gràcia ho va anunciar el 6 d'abril de 2018Logo de la campanya que es va realitzar a cal Gazophylacium


Imatges del dia: 


 

 

2 comentaris:

  1. Fa goig veure que una campanya dona els seus fruits... ni que sigui 9 anys després.

    Per cert, i parlant de l'Any Fabra, fa uns dies passant a prop de la Biblioteca Pere Anguera de Reus vaig veure que en una paret havien pintat un grafit dedicat al mestre. Anava en cotxe i no vaig poder parar-me per fotografiar-lo però, ara que m'hi has fet pensar, ho he buscat i l'he trobat en aquesta web: www.diarimes.com/noticies/mes_digital/2018/01/12/pompeu_fabra_cami_biblioteca_31457_1097.html.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, Pere Llada. Tot detall suma en el record del Mestre.
    Salut!

    ResponElimina

Quelcom a dir?