3 de juliol del 2010

Una placa on nasqué Pompeu Fabra

El 20 de febrer de 1868, Pompeu Fabra i Poch va néixer a la vila de Gràcia: en una torreta, actualment desapareguda, del carrer de la Mare de Déu de la Salut, prop de la Travessera de Dalt amb Sant Josep de la Muntanya. Era la casa de sons pares, Josep Fabra i Roca, alcalde de Gràcia en dues ocasions, i Carolina Poch i Martí.


View Larger Map

Dos fets i una consideració:

1. El 15 de juliol de 2009 vaig escriure un apunt sota el títol "Un monument precari i una placa inexistent", que acabava així:
"aprofito aquest mitjà que és Internet per demanar públicament que es col·loqui una placa en el lloc on nasqué Pompeu Fabra. Estic segur que molts dels barcelonins (i la majoria dels catalans) estaran d'acord amb aquest senzill gest."
2. El 23 d'abril de 2010 va aparèixer a L'independent de Gràcia la notícia "El monòlit a Fabra ja té lloc a Lesseps", on es fa referència a la nova ubicació del monòlit que s'havia retirat per les obres de reforma de la plaça (imatge inferior). Responsables del districte de Gràcia es reuniren amb associacions de veïns de la zona, el Club Excursionista de Gràcia i el Taller d'Història. I, com un petit afegit, també s'inclou la següent informació:
"aquesta reunió també va servir per decidir que s'instal·larà una placa commemorativa al barri de la Salut per recordar el lloc on va néixer Fabra (a l'avinguda Mare de Déu de la Salut)."
3. :)



Monòlit a Pompeu Fabra de la pl. Lesseps de Barcelona

10 comentaris:

  1. m'he fet un embolic amb el títol, en Fabra nasqué en una placa? :P ei! això és el que he pensat quan t'he vist al blogroll :P sort que hi has posat text :)

    ResponElimina
  2. Va néixer en un carrer, no en una placa. Canvio el títol de "la placa" per "una placa" aviam si no és tan confús :)

    ResponElimina
  3. :) ara és mes intel·ligible, tot i que ja no té tanta gràcia :)

    ResponElimina
  4. Gràcia la té tota, dona: és la vila independent on va néixer!

    ResponElimina
  5. Gazo,

    El monument a Fabra l'han tornat a posar a Lesseps? La fotografia deu ser antiga perquè en tota la plaça no hi ha tanta vegetació!

    Suposo que res del que es diu a L'Independent de Gràcia s'ha acomplert...

    ResponElimina
  6. La fotografia del monòlit és d'abans de la remodelació. Teòricament abans de l'estiu s'havia de recol·locar a la plaça Lesseps.

    De la placa no en sé res més que el que dic aquí, però ja és un bon punt de partida, del qual aquest bloc potser n'és en part responsable. Intentaré saber més coses de tot plegat, però ja saps que jo no sóc barceloní, tot i haver-hi nascut.

    ResponElimina
  7. De monuments a en Fabra n'hi hauria d'haver un a cada cantonada... Salut!

    ResponElimina
  8. Comencem per la cantonada on va néixer, que això clama al cel. Benvingut!

    ResponElimina
  9. Gazo,

    Avui m'han dit que quan tenien la plaça dissenyada i van veure que el monolit que mostres a la foto no entonava amb la plaça dura i els ferros que hi han instal·lat van decidir posar la placa al terra... com si d'un pare abat es tractés!

    Dit i fet, demà que vaig a casa els meus pares que hi viuen a prop te la faig!

    ResponElimina

Quelcom a dir?