29 de març del 2011

Gramàtica catalana en línia



[post in progress]


Gramàtica de la llengua catalana (IEC): S'hi poden consultar tots els recursos lingüístics de l'Institut d'Estudis Catalans.
Gramàtica catalana de Pompeu Fabra: Facsímil de l'IEC (Barcelona, 2006 ) de la setena i darrera edició de la gramàtica fabriana, de 1933. Format pdf.



Gramàtica normativa valenciana: o GNV. De l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), es va publicar el 2006. La versió en línia es presenta en format pdf. A la interessant introducció indica que és "una contribució de l'AVL al procés de construcció d'un model de llengua convergent amb la resta de modalitats de l'idioma comú. Un model que dóna preferència a les fomes valencianes, però que també descriu les variants usades en la resta de l'àmbit lingüístic compartit".



Resum de gramàtica bàsica: És un recurs d'autoaprenentatge del Servei de Llengua Catalana de la Universitat de Barcelona. Molt breu i esquemàtica, realitzada amb quadres explicatius. Inclou un índex des del qual s'accedeix als diferents temes.

Gramàtica de l'ésadir: L'explicació sobre fonètica, ortografia, morfologia i sintaxi del portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Gramàtica del Servei Català de la Salut: Estructurada en 28 fitxes, que inclouen exercicis i claus dels exercicis.

Gramàtica del català antic: O GCA. Projecte in progress compartit entre diversos professors de diferents universitats dels Països Catalans (Universitat d'Alacant, de València, UAB...), que estudia la sintaxi i la morfologia del català del segle XII al XVI. Segueix el model de la Gramàtica del català contemporani. En línia trobem l'explicació del projecte, i alguns esborranys.


Més
:


Fonètica i fonologia:

Morfologia general:



Flexió verbal i conjugadors:


Correctors en línia [no responem del grau de fiabilitat de la correcció]

Manuals i llibres d'estil




I més
: Ajuda lingüística (del Servei d'assessorament lingüístic i traducció de la Generalitat Valenciana), Analitzador sintàctic (CLIC), Aspectes gramaticals (Guia d'usos lingüístics de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana), Capsa de llengua (de l'Escola Balear d'Administració Pública; nivell B i nivell C), Criteris lingüístics (Servei Lingüístic de la UOC), Derivats (cap. 6 de Morfologia a la Gramàtica del català contemporani), Descriptive grammar of the catalan language (Miyara, Floriach i Brunelli), Dictats en línia (gencat, amb tres nivells: intermedi, suficiència i superior), El bon català de Josep Maria Domènech i Roca, Els signes de puntuació (UPC), Enlloc.com de Carles Lindín, [2003-2006; sense actualitzar], Fitxer lingüístic (UPC), "Gramàtica catalana" (Viquipèdia), Gramática de català d'Aragó, Guia lingüística pràctica (UPC), La norma ortogràfica del valencià (AVL), Lliçons i exercicis de gramàtica, Lliçons i exercicis ortografia catalana (Es racó des PT), Recull ortogràfic (Barcanova).


Facsímils:

Ortografia:

Fonètica i fonologia:
  • Jaime Nonell, Análisis fonològich-ortográfich de la llènga catalana antiga y moderna (Manresa: Est. Tip de Sant Josep, 1896). En línia: The Internet Archive
  • B. Schadel, Manual de fonètica catalana (Cöthen: Otto Schulze, 1908). En línia: The Internet Archive
  • J. Arteaga Pereira, Textes catalans avec leur transcription phonétique précédes d'un aperçu sur les sons du catalan (Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1915). En línia: The Internet Archive
  • P. Barnils (dir.), Estudis fonètics, vol. I (Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1917). En línia: The Internet Archive

Sintaxi:
  • Emili Vallès (ed.), Primer Congrés Internacional de la llengua catalana (Barcelona: Impr. de J. Horta, 1908). En línia: The Internet Archive 1, 2 i 3
  • Anfós Par, Sintaxi catalana segons los escrits en prosa de Bernat Metge (1398) (Halle, Saale: Max Niemeyer, 1923). En línia: Gallica
  • Sebastià Bonet, La sintaxi del català (Barcelona: Grup Promotor Santillana, 2002). En línia: Santillana

Gramàtica comparada:

Gramàtiques generals i estudis gramaticals:


Aquest post in progress neix arran de la invitació de la blocaire de L'espiell a fer una trobada amb estudiants de català al CNL d'El Prat de Llobregat, el 29 de març de 2011, com a complement a l'apunt Diccionaris Catalans en Línia (DCL). La gramàtica no és el contingut principal d'aquest bloc, així que no s'hi trobarà, en principi, el mateix grau d'exhaustivitat a què s'aspira en l'apunt lexicogràfic.

Darrera actualització: abril de 2011

15 comentaris:

  1. Interessantíssim. Deixaràs els alumnes bocabadats!

    Serà la primera vegada que coneixeré fora de la xarxa un amic 2.0.

    Gràcies!

    ResponElimina
  2. Quanta feina per tafanejar que deixes. Perfecte, m’agrada.
    Fins aviat

    ResponElimina
  3. Ui, gràcies per aquesta multitud d'enllaços. Alguns, sens dubte, són de gran interès, almenys per a mi!

    ResponElimina
  4. Hmmm... segueix fent aquests reculls i em jugo un pèsol que d'aquí a tres dies naixerà el bloc "Grammatica Lingua Catalana"... i en dos anys ja tindràs més blocs que en Parèmies.

    ResponElimina
  5. Ara no és exhaustiu però esperem que ho sigui...

    ResponElimina
  6. Vatua quina patxoca! Sort que dius que "no s'hi trobarà, en principi, el mateix grau d'exhaustivitat a què s'aspira en l'apunt lexicogràfic"!
    És un bon complement (per al meu gust i criteri, del tot indispensable) del seu apunt lexicogràfic bessó (i alhora germà gran).
    Si aquest apunt d'ara té menys extensió que aquell no és per manca d'exhaustivitat, sinó per manca d'obres i recursos en línia.
    Això que dius del buit que té de fa anys la primera obra que apareix en aquest post et puc concretar que l'any vinent en farà 10, si res no hi posa remei.
    Si se'm permet l'abús insolent, suggereixo subagrupar els enllaços que apareixen en l'apartat "Altres" en categories com "Didàctica" (o "Ensenyament" o "Autoaprenentatge", el que més ràbia faci), "Ortografia", "Conjugació". D'altra banda, trobo que la gramàtica de l'AVL té prou més entitat i interès que les que segueixen a la de Fabra com per fer-la constar a la llista de dalt.
    Si puc trobar un foradet, t'enviaré el que tinc per si trobes res que et faci peça.
    M'alegren especialment aquestes teves darreres incursions al món de la gramàtica (com la de l'1 II 2011): és un senyal?

    ResponElimina
  7. l'espiell: Fantàstica desvirtualització! No sé si es van bocabadar, però a mi se'm va fer curt. Gràcies per la experiència!

    Quadern de mots: Tafaneja amb llibertat, que per això està fet. I si saps de quelcom més per incloure, ja m'ho faràs saber.

    Torné: Si t'és útil ja em dono més que satisfet.

    Porquet: Tot va començar de cara a una xerrada amb alumnes de català, però si us serveix a més gent, fantàstic.

    Caballé: "Tenir més blocs que en Parèmies" acabarà essent una frase feta per indicar quelcom inabastable. Ah, i no m'agraden els pèsols.

    Silvia: De monuments, em conformo que li posin la placa on nasqué Fabra. :)

    Galderich: No és exhaustiu, però com diu l'anònim, tampoc hi ha tanta teca com amb els diccionaris. A més, l'exhaustivitat no és humana.

    Anònim: Acullo amb entusiasme els teus insolents abusos. Quan pugui, m'hi poso. Respecte al senyal, pensa que aquests apunts són només una picada d'ullet dirigida a algú, aviam si s'anima a fer un bloc germà del Gazo.

    ResponElimina
  8. Una gramàtica més: Alberto José Miyara, Jordi Floriach i Michelle Brunelli, Descriptive Grammar of
    the Catalan Language
    : http://www.orbilat.com/Languages/Catalan/Grammar/index.html

    ResponElimina
  9. Concepte molt bo, m'agrada com transmetre el missatge.
    Com un gran lloc. Estic estalviant aquesta pàgina.

    ResponElimina
  10. Hey I just wanted to let you know, I really like the written material on your site. BThe navigation bar is kind of difficult to use with the config I'm running. Keep up the great work!

    ResponElimina
  11. Moltes gràcies per esta recopilació. Hi tens materials l'existència dels quals desconeixia i que són molt valuosos. Un salut.

    ResponElimina
  12. Enhorabona per sa teua feina. Compartesc. Hauries de corregir l'enllaç de Gramàtica Normativa Valenciana per que falla: http://www.avl.gva.es/documents-normatius.html

    ResponElimina

Quelcom a dir?