Manifest a favor de la col·locació d'una placa commemorativa al lloc on va néixer Pompeu Fabra
1. El gramàtic i lexicògraf Pompeu Fabra i Poch és una de les figures cabdals de la història contemporània de Catalunya.
2. Va néixer al barri de la Salut de la vila de Gràcia, actual Barcelona, el 20 de febrer de 1868. Va estudiar a l'Escola d'Enginyers Industrials de Barcelona. També a Barcelona, cridat per Prat de la Riba, treballà com a professor de català de la Diputació de Barcelona, a la Secció Filològica i les Oficines Lexicogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans i com a catedràtic de la Universitat de Barcelona, entre d'altres. Fou un actiu partícip en la vida cultural associativa de la ciutat comtal.
3. Essent considerat una persona cabdal per a l'impuls i normalització de la llengua catalana, ha estat objecte de diversos homenatges, i el seu nom és present en diversos espais de la geografia dels Països Catalans.
Per tot això,4. Demanem que l'Ajuntament de Barcelona col·loqui una placa commemorativa en record del lloc on va néixer en Pompeu Fabra i Poch.
Fa anys que faig comentaris públics al bloc demanant la simple col·locació d'una placa que recordi el lloc on va néixer en Fabra. A banda d'aquests comentaris, també m'havia posat en contacte amb alguna entitat de Gràcia i l'Ajuntament de Barcelona. El 3 de juliol de 2010 vaig enviar una consulta al Districte de Gràcia (codi 5028BGB) a la qual se'm va respondre el 18 d'agost de 2010 amb aquesta resolució:
Benvolgut ciutadà,Com podeu imaginar, jo estava prou satisfet amb la determinació presa pel consistori gracienc, tot i que la prudència em va portar a no fer pública llavors la resolució i esperar pacientment el gran moment. Al mes d'agost del 2010 em deien que "la instal.lació de dita placa està prevista es faci dins del proper trimestre" i jo anava comptant els dies, confiant que dins del 2010 es faria efectiva la resolució de l'Ajuntament. Passà el 2010 i res. Passà el 2011 i res. El 28 de desembre de 2011 torno a escriure a l'Ajuntament (consulta amb codi 8921XQC). En la resposta, el consistori es lamenta que encara no s'hagi posat la placa però m'indiquen que han iniciat els tràmits pertinents per tal de donar resposta a la meva sol·licitud, cursant la corresponent petició a l'ICUB (Institut de Cultura de Barcelona), que és l'encarregat de vetllar per la memòria història de la nostra ciutat. A banda d'això també m'informen de la pròxima reubicació del Monòlit a Pompeu Fabra de Josep Miret a la plaça Lesseps.
Responem a la vostra consulta rebuda el 03/07/10 amb codi 5028BGB sobre la instal.lació d'una placa commemorativa al lloc on va néixer en Pompeu Fabra:
La instal.lació de dita placa està prevista es faci dins del proper trimestre.
Us agraïm que hagueu contactat amb nosaltres, ja que considerem que és molt important que la ciutadania participi i col·labori activament amb l'Ajuntament per millorar els serveis municipals i la convivència a la ciutat. Restem a la vostra disposició per a futures comunicacions.
Cordialment,
Districte Gràcia
Ajuntament de Barcelona
O sigui que d'allò que havia de tenir lloc el darrer trimestre del 2010, ara se n'han iniciat els tràmits pertinents. Sé que anem pel bon camí i que en un futur no massa llunyà haurem aconseguit un objectiu que no per simple sembla administrativament complex. Per això al lateral del Gazophylacium, i fins que es faci efectiva la col·locació, hi haurà la imatge superior d'aquest apunt, que juga amb el disseny de la coberta original del Diccionari General de la Llengua Catalana en l'edició de 1932.
Paral·lelament, he creat un grup al Facebook per recollir adhesions personals a la instal·lació d'una plaça al lloc on va néixer Pompeu Fabra, i es molt probable que enviï escrits a entitats del país per tenir també un cert recolzament institucional, amb el convenciment que l'Ajuntament de Barcelona no trigarà a fer realitat aquest acte tan simple com necessari.
Us demano que en feu el màxim de difusió possible en els vostres blocs, facebooks, twitters i d'altres mitjans d'expressió social. La unió fa la força.
No només recolzo totalment la petició, sinó que he afegit el bonic indicador que has dissenyat en un lloc ben visible del meu bloc.
ResponEliminaEndavant les atxes!
ResponEliminaSí, senyor! Els designis de l'Administració són inescrutables, però segur que la teva persistència té premi.
ResponEliminaFarem ressò!
És una iniciativa fantàstica a la qual dono suport absolutament. Si al final es col·loca aquesta placa, serà una notícia extraordinària. No esborrarà els anys d'oblit però es farà una mica més de justícia a a figura de Fabra.
ResponEliminaSalut i enhorabona!
Bona iniciativa, ja tinc la placa en el meu blog. Espero que hi hagi sort.
ResponEliminaSom-hi, que ja comença a tocar.
ResponEliminaDoncs jo no tinc FACEBOOK, però ara mateix li passo un mail a la meva germana, que és la feisbuquera de la familia, perquè es faci grup! :-))
ResponEliminaDoncs res, com havia fet un post celebrant la victòria del Barça i aprofitava per parlar d'altres coses, he afegit també la teva proposta :-))
ResponEliminaJa m'he adherit al grup del Facebook i ja he posat el teu logo a la barra lateral del XAREL-10. Moltes miques fan un munt!
ResponEliminaMoltes gràcies a tots pels comentaris i pels gestos de suport que esteu realitzant, ja sigui aquí o al facebook! Quantes més veus ajuntem, més se'ns sentirà!!
ResponEliminaVull adherir-me, però no amb Facebook, com ho puc fer?.
ResponEliminaAmb aquest comentari ja t'has adherit, vlokaire! Gràcies
ResponEliminaCom a membre de l'organització de l'acte d'homenatge a Pompeu Fabra del 22 i 24 de gener de 2016 a Sant Feliu de Codines dono suport completament a aquesta iniciativa. Us recomano que aconseguiu la implicació absoluta de l'Ajuntament de Badalona, i cal aprofitar-ho ara que governa l'esquerra a la ciutat. Per tant, si necessiteu un cop de mà, compteu amb mi.
ResponEliminaPerdó, volia dir l'Ajuntament de Barcelona, i més en concret la vila de Gràcia.
EliminaPodeu contactar amb mi a estiligrafia.cat
ResponEliminaMerci, Jordi. En parlem, aviam si trobem la solució.
ResponEliminaEnguany, sí!, vols dir que no? Colau, menys terrasses i més plaques!
ResponEliminaAquest any ja veurem, per començar ja fa temps que la casa de Pompeu Fabra va anar a terra, tot i les peticions del veïnat per fer-hi el museu Pompeu Fabra. Ara hi resta un solar al costat de l'ermita, a l'espera d'un bloc de pisos... Quin desastre!
ResponElimina