I d'Onofre Pou, onomàstica, Orellana, ortografia...
-----
Aquesta vocal ve acompanyada per quatre iconòfors animals d'Apel·les Mestres: ovella, oca, oreneta i òliba.
"Ordre lexicogràfic. Es pot definir formalment (a1, b1) > (a2, b2) si i només si: i) a1 > a2; o bé, ii) si a1 = a2, aleshores b1 > b2. Aquest és l’ordre en què estan aplegades les paraules en un diccionari." ¿?
"L'ordre lexicogràfic d'un conjunt de claus es pot realitzar com un algorisme simple basat en tries de la següent forma:
- inserir totes les claus en el trie
- obtenir totes les claus mitjançant un recorregut en pre-ordre, per obtenir un ordenament lexicogràfic en ordre ascendent, o mitjançant un recorregut en post-ordre, per obtenir un ordenament lexicogràfic en ordre descendent. El recorregut en pre-ordre i en post-ordre són algorismes de cerca en profunditat d'arbres." ¿?
Tot claríssim.
Jo no ho hauria dit millor.
ResponEliminaEs pot dir més fort però no menys clar. :)
XAREL_10
Si us plau, que som de lletres pures, per aquí...
ResponEliminaPornografia no!
La clau és al trie. Si el destrieu, tot resulta diàfan com aigües llobregatines.
ResponEliminaAixò té pinta de les lleis de la lògica boolenana per crear arbres ordenats de paraules en funció dels seus sufixes i prefixes. I així tot ben ordenat crear un llistat ordenat que en faciliti la cerca. Matemàtica pels que som de lletres, vaja!
ResponEliminaPS: De tota manera, ja veig que alguns sufixes desapareixen dels blobs a voluntat del Creador. Sens dubte, la massa d'aquest blob ja ha arribat al radi de Schwarzschild i comença a col·lapsar-se cap a dins, hehe
Una mica off-topic, però sempre m'he preguntat "qui" va inventar l'ordre alfabètic. Algú entre els erudits lectors pot dir-me perquè la lletra A va abans de la B i no a l'inrevés?
ResponEliminaThe Blob: per això sóc l'amo, per fer i desfer. La "lògica boleenana" s'aplica només a funcions minúscules, oi? :)
ResponEliminaAllau: tindràs la resposta a aquesta interessant pregunta en el proper apunt del bloc, tot i que agrairé comentaris al respecte. Jo ara mateix no ho sé, però ho sabré...
La pregunta és, per què l'ordre alfabètic està en ordre alfabètic?
ResponEliminaDoncs el responsable és Moisès, que es va endur els semites que treballaven a la construcció a Egipte quan hi va haver la crisi de les hipoteques piramidals, buscant feina a Síria.
De camí, doncs va ser llarg, s'avorrien molt i es van dedicar a ordenar els 'dibuixets' dels egipcis. Moisès ho va posar tot en ordre en les famoses Taules Alfabètiques, que contenien els principis sagrats de l'ORDRE LEXICOGRÀFIC.
No eren 10, com ens han volgut fer creure els espiritistes (aquells que parlen amb els esperits), sino tantes lleis com lletres, però en Moises en va amagar unes quantes dins al Tabernacle en senyal de desaprovació quan el seu germà es va canviar de nom per apareixer el primer de la llista alfabètica dels que van arribar a la terra promesa: es va fer dir AARON, que surt abans que Moisès.
Ara que la Base tanca, ho faré aquí, perquè va ser culpa teva que anés a parar al Bokabulari, hehe.
ResponEliminaalgorisme
Conjunt de regles proposades per sentyor Al Gore per resoldre el problema del canvi climàtic i/o per omplir-se les butxaques.
La A va abans de la B perquè si no ja no seria la A.
No és una oreneta, és una vuliandraneta.
Tota una lliçó de dialèg religiós interalfabètic, Mr. Blob. A la Guemarà, que és i no és el Talmud, ho diu i no ho diu exactament així. Tot depèn del cabal que en vulguis fer.
ResponEliminaPer als qui, com jo, tampoc ho saben: algorisme i algoritme són equivalents.
Segur que aquest bokabulari se'n va amb tots els beneficis. I ens deixa sense el nostre, de benefici: el somriure matutí.
O orenella.
Una altra cosa: jo sóc de ciències (amb perdó) i el primer algorisme té sentit, però el segon sembla una parida. Puigma, podríem saber d'on l'has tret?
ResponEliminaAllau, si cliques els interrogants vas a les fonts. Jo me'n rento les mans. :)
ResponEliminaAra mateix estava escrivint sobre per què l'alpha va davant de la beta.
Serà una entrada de gamma alta, doncs!
ResponEliminaM'he estat mirant els enllaços i veient la definició matemàtica dels termes la cosa ja té més sentit, encara que el wiki sobre el "trie" és francament millorable.
ResponEliminaDe totes maneres, pels que sou estrictament de lletres, si sou capaços de trobar una paraula en un diccionari crec que ja podeu dormir tranquils.