5 de maig del 2010

Carrers de Barcelona


Tal dia com demà es presenta el Diccionari nomenclàtor de les vies públiques de Barcelona (Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 2010), un recull alfabètic del carrerer de Barcelona compilat per l'arquitecte Jesús Portavella i Isidoro, expert en heràldica i onomàstica. La presentació, a càrrec del Dr. Josep Moran (director de l'Oficina d'Onomàstica de l'IEC), tindrà lloc a les 6 de la tarda al Mirador Maria Aurèlia Capmany de l'Ajuntament (Pl. Sant Jaume, edifici Novíssim, 9a planta).

El mateix autor ja havia publicat aquesta obra el 1996, i amb el mateix títol (Premi Agustí Duran i Sanpere d'Història de Barcelona dels Premis Ciutat de Barcelona 1996), la introducció de la qual es pot consultar en línia al web Nomenclàtor dels carrers, on es parla breument de l'origen dels noms, de l'ortografia adoptada, etc. L'any 1997 se'n va publicar una 2a edició corregida i augmentada, i, des de llavors, que no s'havia tornat a editar. Catorze anys després, ja tornem a tenir impresa la informació actualitzada de la llista dels carrers de Barcelona.




Dels carrers de Barcelona, i de la seva història, també en parla el blocaire Dani Cortijo al seu primer llibre, Històries de la història de Barcelona, una prolongació del seu magnífic bloc Altres Barcelones. La presentació oficial d'aquesta obra també té lloc demà, concretament, a les 7 de la tarda a la Casa del Llibre barcelonina (Pg. de Gràcia, 62).

6 comentaris:

  1. Una tarda barcelonina completa! Anar als dos actes es farà complicat per l'encavalcament d'horaris!

    ResponElimina
  2. El primer diccionari dels noms dels carrers de Barcelona és "Las calles de Barcelona", de Víctor Balaguer. Va ser ell qui va recuperar de l'oblit alguns noms de personatges de la història de Catalunya com Rafael de Casanova, el Comte d'Urgell o Alí-Bey... així com la relació amb territoris de la Corona d'Aragó (Sardenya, Còrsega, València, Mallorca). Per això els noms de les principals vies de l'Eixample.

    El llibre de Víctor Balaguer està disponile a Google Books: http://books.google.cat/books?id=aOJWAAAAMAAJ

    ResponElimina
  3. D'això se'n diu contraprogramar. Per solidaritat blocaire anirem a l'acte d'en Cortijo!

    ResponElimina
  4. Parèmies: I encavalcament de temàtiques, de ben segur.

    Fary: Un encertat recordatori. I fa poc l'editorial Extramuros n'ha tret facsímils dels dos volums.

    Pisco: Ben fet. M'adhereixo a la teva opció.

    ResponElimina
  5. Ai, la meva Barcelona preciosa...

    Per què ho fan a les mateixes hores? És fet expressament? :-)

    ResponElimina
  6. Assumpta: Demà deuen coincidir un munt de presentacions, a Barcelona. El dijous és un dia típic per presentar llibres.

    ResponElimina

Quelcom a dir?