21 de juny del 2010

L'última classe, però no l'última lliçó: el vídeo


Clicant la imatge superior anireu al web de la Facultat de Filologia de la UB on està hostatjat el vídeo de l'emotiva darrera classe del professor Joan Solà: "Construcció d'una sintaxi normativa: criteris. Exemples". Durant l'hora que dura hi trobareu "les coses de tota la vida" d'aquest eminent lingüista català: referències a Fabra (a l'exili), a Coromines, a l'IEC, als gramàtics actuals i, sobretot, algunes de les qüestions sintàctiques que més l'han ocupat durant tants anys d'investigador i docent (el complement directe amb preposició, el pronom en, la distinció per/per a, la caiguda de preposicions, etc.).

Ha estat agradable constatar que el darrer acte com a professor en actiu ha estat una classe igual que les que ha fet sempre. Dins d'un to distès, Solà sempre utilitza molts exemples, afegeix alguna vivència personal entremig i, principalment, et deixa amb l'estimulant sensació d'haver-te plantejat més interrogants que no respostes. Bé, igual del tot, no. Les classes normals no eren tan plenes ni hi havia cap ovació, merescudíssima, de cinc minuts al final.


Joan Solà rodejat d'admiradors, l'1 de juliol de 2009 (font)

Més: Premsa que n'ha parlat (via Bloc de lletres) / 10 fotografies de l'acte

Merci a tots els que m'heu fet arribar l'enllaç del vídeo!


8 comentaris:

  1. Quin home, en Solà!

    Descans merescut, que ha de fer molta feina encara!

    La foto del final impagable! Perseguint-lo tota la tarda al Parlament i la casualitat ens el va dur a berenar al costat nostre.

    ResponElimina
  2. Home, naltros no berenàvem: birrejàvem: va ser el dia que vaig descobrir la Moritz Epidor.

    ResponElimina
  3. Que faci una lliçò com les de sempre és una bona notícia!

    Per cert, quan es reconeixerà que aquesta mítica fotografia (com la del Che) amb un enquadrament perfecte va ser realitzat per un dels millors fotògrafs de Catalunya per no dir del món?

    ResponElimina
  4. Tens raó. Jo m'he limitat a indicar la font, però allí no s'indica l'autoria i jo no la recordo. Efectes de l'Epidor, tal vegada.

    ResponElimina
  5. Ja fa un any....

    Galderich, ho pots demostrar que ets l'autor de la foto? La descripció que has donat de l'autor ("un dels millors fotògrafs de Catalunya per no dir del món") fa que no puguis ser tu.

    ResponElimina
  6. Ningú creu que ell en sigui l'autor (bé, potser ell sí).

    ResponElimina

Quelcom a dir?