1 de setembre del 2012

Dedicat (i regalat) per Pompeu Fabra




"Als germans Mestre,
Josep, Amadeu i Jaume,
Record del seu oncle de Bilbao 
pf"

Tot i que els nebots famosos de la biografia fabriana són els de l'anècdota camprodonina de 1883, en aquest cas, aquest Silabari sembla dedicat als seus nebots per part de dona. L'esposa de Pompeu Fabra, cinc anys menor que ell, era Dolors Mestre i Climent (Sarrià, 1873 - Reims, 1964). El 1902 es van casar i van marxar a Bilbao, on Fabra ocupà la càtedra de Química General de l'Escola d'Enginyers Industrials fins al 1912. El Silabari català es publicà el 1904, en plena estada basca del matrimoni Fabra.


La dedicatòria presenta la mateixa lletra que aquesta altra al DGLC (1931-1932) de Joan Amades, tot i que en aquest cas en Fabra signa amb nom i cognom, i no amb inicials.

Foto de Xavier Caballé


L'exemplar del Silabari va ser adquirit per l'amic Galderich i em va ser regalat el 12 de maig de 2012 per en Fabra en persona, mentre assistia jo tranquil·lament a la visita que el Mestre (alter ego del professor egarenc de la UAB David Paloma) feia a la X Fira Modernista de Terrassa. Impossible trobar una millor ocasió: un llibre dedicat per en Fabra regalat per ell mateix.

Pompeu Fabra - David Paloma a la Masia Freixa de Terrassa. Foto de Laura González a Núvol



2 comentaris:

  1. Sembla que s'està posant de moda això d'aconseguir un Fabra dedicat cada any... a veure quina sorpresa porta el 2013!

    ResponElimina
  2. Amb amics així, la blocosa és una sorpresa constant ;)

    ResponElimina

Quelcom a dir?