10 de gener del 2013

AlcoVerkami


L'any Alcover era el 2012, però la tasca a realitzar amb l'obra de mossèn Alcover no és acabada, ni de bon tros. Ara mateix l'Editorial Moll té en marxa la publicació del sisè volum de l'obra Aplec de Rondaies Mallorquines d'en Jordi des Racó, pseudònim d'Antoni M. Alcover. 

Aquestes rondalles són contes populars de tradició oral de Mallorca, que mossèn Alcover va recopilar i passar a l'escriptura, i que es publicarien primer en una edició popular de 24 volums de 1896 a 1936. Aquesta edició crítica d'ara és revisada per Josep A. Grimalt amb la col·laboració de Jaume Guiscafré, i com es pot veure en el propòsit del projecte no és tasca fàcil. A banda de la quantitat de rondalles recollides —n'hi ha centenars—, hi ha múltiples aspectes folklòrics i literaris en cada text, fet que fa que la catalogació i l'estudi complet esdevinguin llargs i complexos.


Volum I del 2007
La importància per a la literatura catalana d'aquestes rondalles ha estat prou subratllada. Posem d'exemple allò que en deia Josep Pla a Les illes:
"L'important de don Antoni Maria Alcover són les seves Rondaies Mallorquines, monument de la nostra llengua, prodigi de palpitació popular, projectat sobre un paper amb una vitalitat impressionant, amb un abraonament dionisíac, amb un sabor únic, directíssim... És un raig impetuós de vida, i en aquest sentit, una obra de renaixement autèntic... el millor que s'ha escrit mai en dialecte mallorquí, en una llengua que capta tots els matisos, tots els racons, totes les intencions de la vida directa i autèntica. Jo us dic que les rondalles d'Alcover, delicioses d'intranscendència, són de les coses més serioses que poden haver estat mai escrites en qualsevol llengua."

Com és de suposar, lèxicament també són molt interessants. L'any 2008, la mateixa editorial Moll va publicar el Diccionari d'expressions lingüístiques recollides de les Rondaies Mallorquines d'en Jordi des Racó d'Antoni Llull Martí, que inclou més de 5.000 locucions, dites, refranys i d'altres maneres de parlar col·loquials del mallorquí de fa cent anys, presents en els 24 volums indicats.

Per aconseguir finançament per a la publicació d'aquest nou volum rondallístic, l'editorial Moll ha pensat en el micromecenatge de la plataforma Verkami —els primers socis editors del nostre dilecte Parèmies. Confiem que entre tots ho farem possible.



8 comentaris:

  1. Bona iniciativa de mecenatge! Malauradament acabo de participar en una de la Paula Bonet i he de preservar una mica la meva economia. Així i tot tinc algun volum (comprat) de les Rondaies Mallorquines a punt per a llegir!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquests de Verkami són de por. Certament sempre hi ha iniciatives que resulten interessants. Per això moltes tenen èxit.

      Elimina
  2. Mira que passo tot sovint per cal Verkami i aquest se m'havia passat!

    Ja hi he col·laborat i en faré difusió, és clar! Endavant les atxes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo també hi he col·laborat. Porten un bon ritme. Confiem que reeixiran.

      Elimina
  3. Bona notícia! El que és curiós és constatar com estem quan una editorial tira de Verkami per a poder publicar els seus llibres. Tota solució és bona per tal de tirar endavant els projectes que calgui.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El que és curiós és veure com estan les editorials, les llibreries... la Cultura, en definitiva. Curiós i dramàtic, a vegades.

      Elimina
  4. Fet, ja espero amb deler l'èxit i el meu exemplar :)

    ResponElimina

Quelcom a dir?