2 de gener de 2013

La cançó de l'abecedari

Al meu palíndrom preferit


Comencem l'any amb il·lusió, amb la cançó "L'abecedari", amb lletra de la cantant infantil Dàmaris Gelabert i música d'Àlex Martínez. La partitura està penjada a Internet per totsona.com, entremig de molt d'altre material educatiu descarregable que imagino deu fer les delícies dels mestres dels més petits.  


A banda de recitar la tirallonga de les vint-i-sis lletres, la cançó inclou també sengles mots amb tantes lletres inicials, amb la gairebé inevitable excepció de la i grega, on s'opta per l'adverbi anglès yes

El DIEC2 recull una única paraula catalana que comença per y, el compost sulfurat yperita que també podem escriure iperita. A banda de la raresa del terme, el seu referent no és gaire adient per a una cançó infantil, ja que la yperita —o gas mostassa— és un gas tòxic emprat a la guerra amb conseqüències terribles sobre la pell i les mucoses. El seu nom prové de ciutat flamenca de Ieper, on s'utilitzà per primer cop durant la Primera Guerra Mundial.

El GDLC n'afegeix un grapat més: yakitori, yeadonià, ypresià, yuppie... "Yeadonià", paraula que s'origina a les argiles de Yeadon (Yorkshire), és un dels mots més famosos de la nostra llengua televisiva, ja que gràcies a saber escriure aquest mot amb la tan improbable i grega inicial, el badaloní Josep Gatell va guanyar un pot de 72.990 € en una edició del concurs El gran dictat del 2011.

Vet aquí la cançó de l'abecedari interpretada:I vet aquí l'ABCDdiari de lletres animades de Xexu Martínez:


ABCdiari from xexu martínez on Vimeo.

6 comentaris:

 1. De fet, Yperita deu venir d'Ypres, la versió francesa de Ieper. Si no, la i grega no s'explica.

  ResponElimina
 2. Com que m'agraden els jocs de mots, els diccionaris i els abecedaris he trobat la caçó deliciosa! gràcies!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Doncs ja compartim un grapat de gustos. Bons reis, Elfreelang!

   Elimina
 3. El que mengem "pernil de York" no tenim aquests problemes amb la Y... ;-)

  ResponElimina
 4. Com diu el Termcat, "El terme pernil de York designa també un tipus especial de pernil cuit amb l'os, salmorrat i sovint fumat propi de la regió de York, a la Gran Bretanya. No és tracta, però, de cap denominació protegida". Fas bé de menjar-ne, ja que és del tot correcte dir-ne així. Tant com "pernil cuit" o, el més estès, "pernil dolç".

  ResponElimina

Quelcom a dir?