14 de gener del 2013

Una veritat de Flaubert


DICTIONNAIRE.- En dire : « N’est fait que pour les ignorants. » Dictionnaire de rimes : s’en servir? Honteux!

Gustave Flaubert, Dictionnaire des idées reçues, article "Dictionnaire"

Una veritat com una casa de pagès com a mínim la primera part de la citacióque Flaubert va escriure al seu propi diccionari per a ignorants, inacabat i pòstumament publicat per Louis Conard el 1913. Aquest Diccionari d'idees rebudes o Catalogue des opinions chics, és una obra en què treballà tota la vida, un compendi d'aforismes, al voltant d'un miler, sovint plens d'humor, com els de The devil's dictionary d'Ambrose Bierce. Tant Flaubert com Bierce, de ser coetanis nostres, em sembla que per a una obra així haguessin obert un bloc.

On he trobat aquesta citació també he trobat aquest gat atrapat dins d'un diccionari. Un perill, els mixos que ronden llibres...


12 comentaris:

  1. Una definició que cau pel seu propi pes. Qui tot ho sap, per què ha de necessitar un diccionari?

    ResponElimina
    Respostes
    1. En canvi la segona part és més discutible. ¿Per què no explorar en un diccionari de rimes les possibilitats de la llengua?

      Elimina
  2. buscar paraules a la pàgina de trucs de l'Apalabrados? Honteux!! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ai, els tramposos, com s'aprofiten dels innocents diccionaris...

      Elimina
  3. I tan bé que s'hi dorm dins el molsudet Labèrnia del 39 o el flonjo Gazophylacium de recanvi dels meus amos! Mèu, mèu!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mauleta, esperem una foto de les teves dormides lexicogràfiques.

      Elimina
  4. En un combat entre diccionaris i gats... qui guanyaria?

    ResponElimina
  5. Acabo de descobrir el teu bloc i fa bona pinta. És una idea interessant aquesta d'en Flaubert fent de blocaire. Jo sempre he pensat en com cada personatge està lligat a la seva època i de vegades penso a què s'hauria dedicat per exemple Sòcrates si hagués nascut a l'actualitat. Tindria twitter?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Benvingut, Sergi. Els dietaris i reculls de notes d'altres èpoques sembla que s'adiuen perfectament al nostre format. L'alta filosofia no sé...

      Elimina

Quelcom a dir?