@ es coneix normalment com arrova, però també li podem dir rova; spam és correu brossa; un hacker és un furoner; un banner és un bàner; i un virus, doncs, un virus. Si ens interessa especialment Internet, com podem tenir un accés directe i gratuït a un lèxic especialitzat?Amb aquest logo en forma de rosquilla banyada en xocolata negra que tant faria glatir a Homer Simpson, el Cercamots es defineix a la façana de la seva llar digital com un motor de cerca terminològic multilingüe que conté els termes dels vocabularis bàsics elaborats pels serveis lingüístics de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. Pausa. El projecte, dirigit per Marta Estella (de la UAB), conté aproximadament uns 20.000 lemes, provinents del lèxic dels vocabularis bàsics editats pel Gabinet de Llengua Catalana la UAB i pel Servei de Llengües i Terminologia de la UPC.
L’àmbit d’aquests lèxics és bàsicament tècnic i, sens dubte, de total actualitat. En total aplega 13 reculls terminològics sobre informàtica, Internet, telecomunicacions, instrumentació electrònica, òptica i optometria, enginyeria industrial, construcció, restauració arquitectònica, medi ambient, fotoquímica, fisiologia animal, lògica i dret administratiu. Alguns d'aquests reculls (on hi ha enllaç) també es poden consultar en format pdf.
És precisament en l’actualitat i la diversitat de les temàtiques treballades, així com en el caràcter multilingüe, on rauen algunes de les virtuts d’aquesta màquina terminològica. Les llengües que trobem són el català, el castellà i l’anglès, i en menor mesura, l’italià.
Si fem cas de la informació que ens apareix a Internet, la seva darrera actualització va ser fa prop de tres anys. O sia, que aviat caldrà afegir-ne d'altres, que la tasca lexicogràfica és incessant i els reculls de lèxics d'especialitats són eines cada cop més imprescindibles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Quelcom a dir?