14 de gener del 2008

Meme o mem?

(No, no és que estigui disposat a reprendre altre cop una discussió de l'estil bloc/blog...)


La molt correcta Anna*, del bloc Lectura i decoració, m'ha passat un meme. Quan vaig estudiar Filosofia de la cultura, em van explicar què eren els memes, però aquests són diferents, tot i que hi estiguin inspirats. La lexicografia amateur no podia passar per alt que al TERMCAT i a la Viquipèdia, a les unitats mínimes de transmissió cultural les anomenen 'mems'. En castellà sí que són 'memes', però en català, no. ¿S'haurien, llavors, de traduir també aquestes idees que es transmeten pels blocs? Aviam si l'Anna, que és traductora, però no acostuma a deixar comentaris a les cases dels altres, té una resposta.

Tornem-hi. Aquest mem(e) és senzillament un qüestionari que va donant voltes pels blocs. O sigui, un qüestionari Proust en versió blocaire:


1. Quant de temps portes com a blocaire?

Vaig començar l'endemà del meu sant, el 25 de juny del 2007, amb una citació de Rayuela. O sigui que porto poc més de mig any.

2. Com vas saber de l’existència dels blocs?

Perquè sóc molt espavilat i estic a l'última, per això parlo de diccionaris del s. XIX. I per mon germà, que no és tan espavilat i pretén ser més modern que un servidor. Ell em parlà de Microsiervos i Halón Disparado, que no estan malament.

3. Digues cinc blocs que segueixes diàriament.

Gairebé diàriament, i amb ordre aleatori, el del Toni, alguns dels del ctor, el del Marc, alguns dels del Xavier i el de l'Ury. I la majoria que tinc als enllaços, també. Sospito que n'hi deu haver de més interessants, però em fa mandra voltar més ;-).

4. Ets lector anònim d’algun bloc?

I tant... Anònim i inconfessable.

5. Alguns autors que et generin especial simpatia.

L'Anna, que m'ha enviat el meme, i sense conèixer-la sé que és la més simpàtica de tots.

6. Amb quins cinc blocaires aniries de marxa?

Probablement amb qualsevol que m'ho proposés. Jo faig cada any (ja en van vuit) la marxa Matagalls-Montserrat, o sigui, que si algú vol venir de marxa amb mi, ja ho sap.

7. Amb quins tres blocaires passaries una nit de bogeria sexual?

Tres és una xifra massa escarransida per a una nit de bogeria sexual. A partir de set, parlem.

8. T’has enamorat mai d’algun blocaire?

Només conec personalment un parell dels blocaires amb què em comunico. I no són el meu tipus (ho sento, Ury; ho sento, Toni). Però alguns blocs enamoren.

9. Estàs satisfet amb el teu bloc?

A voltes, divertit. I a més faig un gran bé a la humanitat (en concret, a la meva persona humana).

10. Escull entre tres i cinc blocaires perquè facin aquest meme.

Els mateixos cinc que he dit a la 3. Apa, a exhibir les misèries.

* Si voleu veure d'on ha tret l'Anna la imatge de la capçalera del bloc, aneu qualsevol diumenge al Mercat de Sant Antoni, a la parada del Lluís. És una parada exterior, molt llarga i que ven llibres, postals i minerals. Al Xavier potser li sona.

16 comentaris:

  1. Joan, no m'han agradat mai els mems. Començant pel nom. Als qui hem après de lletra en castellà (per imposició) ens porta massa records i paral·lelismes cap a la paraula "memo". Un mot que trobo especialment ofensiu i desqualificant. I que sovint empraven els mestres d'època per referir-se als alumnes que aprenien amb més dificultat.

    M'ha agradat força la definició que en fa la Viquipèdia, on es fa el paral·lelisme entre 'gen' i 'mem'. Així, un mem esdevé el gen de la memòria. Bonic.

    Ara, el més bonic, bonic de tot, veure el meu nom amb el fons de la bandera argentina. Aupa, Messi!!!! :)

    ResponElimina
  2. Coincideixo amb tu. Hauria de ser Mem i, ben mirat en castellà també. Això perque sospito que (com apunta en vpamies) be de l'anglés que juga amb la semblanca entre unitats d'informació génica (gens; "gene") i d'informació mental (mems; "meme").

    ResponElimina
  3. Víctor, sos grande vos! Fes-ne el que vulguis, que ho faràs igualment .I si el segueixes i respons que voldries una nit de bogeria sexual amb el Marc i un servidor, segur que ens arreglem per veure'ns ben aviat ;-). Jo he aprofitat per apuntar-ne la qüestió terminològica. Vés per on.

    Dan, en anglès es diu 'meme' i diuen que ve de 'memory'. Però, certament, hi ha l'analogia amb l'anglès 'gene' i 'genes'). En català, i castellà, com apuntes, hi ha més analogia entre 'gen' i 'mem'.

    Aviam si l'Anna opina.

    ResponElimina
  4. Dan i Puigmalet. No he fet res més que llegir l'article que tu oferies a la Viquipèdia, molt concret i clarificador. En temes de lingüística, potser no està tot inventat, però si algú altre ho ha dit abans i prou ben dit, doncs ja no cal aventurar-se per camins insondables. :-)

    Ostres... una nit de bogeria sexual amb tu i el Marc? Mira que pots fer volar la imaginació amb una pregunta com aquesta... però això no se m'havia passat pas pel cap! :-{ (emoticona de sorpresa). Segur que abans podríem escriure un llibre de possibilitats altres. :)

    ResponElimina
  5. Hola,

    Sincerament, vaig descobrir la paraula 'mem/meme' fa poc, a la blogosfera. Em va semblar vocabulari marcià i encara no ho he assimilat gaire bé.

    Així en calent, diria que em sembla una ximpleria. Per què hem de traduir de l'anglès una 'cosa' que sempre ha estat un qüestionari? Per què ens hem d'inventar una paraula per definir el que tota la vida ha estat 'una sèrie de preguntes'?

    Per què som a Internet i és un món diferent i tal?

    Per què hem de dir 'post' a un article, encara que sigui a Internet? Una mica de complex d'inferioritat, potser?

    Faré el qüestionari, no el memo, amb molt de gust.

    Salut

    ResponElimina
  6. On hi diu: "Per què som a Internet i és un món..."

    Hi ha de dir: "Perquè som a Internet i és un món..."

    ResponElimina
  7. Marc, jo tampoc acabo de dominar el tema, però crec que aquest concepte va més enllà dels qüestionaris que volten pels blocs. Crec que són idees, propostes o preguntes (inclosos qüestionaris) que es comparteixen entre blocaires, tot i que, sincerament, les poques vegades que n'he vist, sempre són qüestionaris. :-{

    Així ho diuen els Microsiervos:
    "Meme – Los memes son ideas originales, útiles o divertidas, cuyo atractivo hace que la gente las adopte y comparta con otros. La Red se ha convertido en un entorno especialmente apto para la difusión de estas ideas infecciosas, que han encontrado en la blogosfera su medio ambiente natural. Un meme puede ser desde un broma hasta un negocio, pasando por una aplicación útil, un proyecto comunitario, una leyenda urbana, un concurso o un juego."

    Més, aquí.

    ResponElimina
  8. Hi insisteixo: encantat de la vida de fer el qüestionari. Si algun dia algú vol que faci un 'mem' o un 'meme' que no sigui un qüestionari, pttser el faré, si abans m'expliquen què és.

    ResponElimina
  9. Germanet, aquesta vegada has estat genial: montes una discusió entre mem, meme, memo, mems,... i ho encapçales amb una absenta anomenada MÊME: pot ser que tots estem parlant del "mateix"? Com encapçalament és genial: es nota que l'ampolla ja era buida...

    De tota manera, possant-nos seriosos, el terme el va encunyar un assotador de fidels, el Richard Dawkins, que ens va arribar a molts en un d'aquells llibres vermells de la BIBLIOTECA MUY INTERESANTE, "El gen egoista" fa molts molts anys, i estava directament vinculat a la genètica, o sia que les derivades morfològiques, ni que siguin artificials, suposo que n'haurien de seguir les mateixes normes de gen (pregunta).

    Per cert, ja que surt el Dawkins, que curra la Universitat de OWTFORE, a veure si el món es torna una mica mes BRIGHT.

    ResponElimina
  10. Aquest Dawkins és profe de zoologia a Oxford (Owtfore?). El títol del seu famós llibre és The selfish gene. I allí presenta els 'genes' i els 'memes'. Hi ha un joc de sonoritats evident.
    Essent-ne fidels, en català millor parlar de 'gens' i 'mems'.

    Per cert, l'article 'Internet meme' de la Wikipedia es tradueix al castellà com a 'Fenómeno de Internet', per embolicar més la troca.

    El més bo és que hi ha una versió segons la qual l'anglès 'meme' no vindria de 'memory', sinó del francès 'même' (el mateix) i, en darrera instància, del grec 'mimesis' (imitació). Semànticament els 'genes' i els 'memes' tenen un sentit de replicació que provindria d'aquesta etimologia. O sigui que l'absenta està molt bé sent present.

    ResponElimina
  11. Jo també crec que ve de "même", però es barreja amb l'altre concepte. Contestes les mateixes preguntes i acabes oferint una unitat d'informació sobre els teus gustos.

    Malgrat tot, no penso contestar el même. Ni aquest, ni d'altres (porto des del primer dia rebutjant-ne).

    Acaben uniformant la blocsfera i li treuen el punt d'originalitat i creativitat que la fan atractiva.

    Això sí: tots els elogis per a Gazophylacium. Ell i el seu autor figurarien a la majoria de les meves respostes. Sobretot a la sexual, no cal dir-ho.

    ResponElimina
  12. Així m'agrada, Ury, que exhibeixis personalitat i bon gust (sobretot en qüestions sexuals). A mi m'ha fet ilu perquè és el primer que m'envien. Tothom sap que els blocs exquisits (i originals, i creatius, i modestos...) com aquest són minoritaris. A més, així hem enraonat un poc sobre els 'mems'.

    ResponElimina
  13. sempre és bo saber quelcom mes de una persona

    salutacions

    ResponElimina
  14. Reusenc, ja saps que el teu bloc també és dels que llegeixo sempre (tot i l'estona que es triga a carregar la pàgina...). I s'aprèn molt.
    D'aquest apunt actual és més interessant la discussió lingüística que el contingut mateix del mem. Per sort.

    ResponElimina
  15. Per la part que em toca, confesso que em vaig preguntar si s'hauria de dir "meme" o "mem" (o directament "ximpleria"). Però en lloc de fer de bona professional i documentar-me una mica, vaig tirar pel dret i vaig fer servir la forma que més em sonava... Es veu que últimament no estic gaire correcta ;-)

    ResponElimina
  16. Anna, ja veus que la teva proposició ha aixecat una mica de polseguera, aquí. Com a mínim, ens ho hem plantejat, que ja està bé.
    Estic content que t'hagis fet sentir.

    ResponElimina

Quelcom a dir?