20 de desembre del 2009

Premis Pompeu Fabra 2009


Demà dia 21 de desembre el vicepresident Carod-Rovira lliurarà els segons Premis Pompeu Fabra "per tal de reconèixer i premiar les persones, entitats, empreses o organitzacions que hagin contribuït a l'impuls del català", segons diu el DOGC que n'ordenà la creació l'any passat. Aquests són els cinc premis d'enguany, que corresponen a les cinc mateixes categories que en la primera edició:

- Premi de comunicació i noves tecnologies: Google.
- Premi de l'àmbit socioeconòmic: Galetes Trias.
- Premi a la projecció i difusió de la llengua catalana: Patrizio Rigobon.
- Premi a la trajectòria professional, científica o cívica: Isabel-Clara Simó.
- Premi a la incorporació a la comunitat lingüística catalana: Giovanni Castro.


D'entre els cinc guanyadors n'hi ha un parell que potser sonen menys que els altres: l'italià Patrizio Rigobon, entre d'altres aficions catalanòfiles, és professor de literatura catalana a la Universitat Ca’ Foscari de Venècia i traductor del català a l'italià (de Perucho i de Sánchez Piñol, per exemple); el colombià Giovanni Castro (Nigio), per la seva banda, és un artista gràfic que viu a Cervera i que va obtenir els rècords de permanència (21 programes) i de diners acumulats (més de 30 mil euros) del concurs televisiu sobre llengua i cultura catalanes Bocamoll, on participà amb el seu cunyat Oriol Collell. En Nigio fa deu anys que viu a Catalunya.

La promoció que s'ha fet enguany d'aquests premis s'acompanya del joc interactiu De qui és aquesta pipa?, una nova aproximació lúdica a la figura del mestre, després del joc de cartes Pompeu Fabra i el seu temps d'Oriol Comas i Jep Ferret.

Més: Els Premis Pompeu Fabra 2008.

8 comentaris:

  1. Jo me n'alegro pels vellets de can Trias, que ja tenien una edat i no se'ls reconeixia la bona feina feta.

    ResponElimina
  2. El ninot de Fabra es divertit i el joc enganxa. Fàcil, perquè et va dient no quan t'equivoques, com bon mestre que era. :-)

    La veu... sabem qui la posa? El ninot i la veu em recorden un d'aquests actors que sempre surten a les telenovel·les catalanes, en Jordi Bosch, el marit de l'Emma Vilarasau. Pot ser?

    ResponElimina
  3. No Pàmies en Jordi Bosch no és, la veu és pràcticament idèntica a la d'en Josep M. Espinàs. No sé pas si pot ser ell.

    ResponElimina
  4. Allau: Fa venir salivera, eh, la imatge...

    Parèmies i Clidice: La molt correcta veu és del lingüista Sever Salvador i Padrosa.

    ResponElimina
  5. Qui conforma el jurat d'aquests premis? Jo tinc certs noms a proposar per a la propera convocatòria!

    ResponElimina
  6. Només sé que jo no sóc del jurat. Ah,i que tu tampoc. ;)

    ResponElimina
  7. M'ho imaginava, un altre premi d'aquests manipulats com els que corren pels blocs...

    ResponElimina

Quelcom a dir?