El monòlit dedicat a Fabra de la plaça Lesseps de Barcelona consta d’una roca portada des de Montserrat i un medalló d’en Pompeu Fabra incrustat al mig, encarregat a en Josep Miret l’any 1968, i del qual n'hi ha moltes altres reproduccions per Catalunya. Es va instal·lar a la plaça el novembre de 1982, amb motiu de la XIV Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra. L'any coincidia amb el cinquantenari de la publicació del Diccionari general de la llengua catalana (1931-1932). A la placa hi ha el següent text:
"A Pompeu Fabra
geni ordenador de la llengua catalana
en el cinquantenari
de la publicació del seu
Diccionari General
XIV Festes Populars de Cultura
"Pompeu Fabra" - Gràcia 1982"
geni ordenador de la llengua catalana
en el cinquantenari
de la publicació del seu
Diccionari General
XIV Festes Populars de Cultura
"Pompeu Fabra" - Gràcia 1982"
Antiga ubicació a la plaça Lesseps.
Trasllat a la nova ubicació de la plaça Lesseps davant de la biblioteca Jaume Fuster, el febrer de 2012. Foto Ajuntament de Barcelona
El monument tapat a l'espera de la inauguració del dia 18. Fotos Galderich Press
Diversos moments de l'acte públic de reubicació del monòlit del 18 de febrer de 2012. Fotos Puigmalet & Caballé.
Durant aquest acte vaig preguntar a la regidora de Gràcia i a un tècnic municipal com estava el tema de la placa que informés d'on va néixer Fabra. Semblaven al cas de la iniciativa i em van traslladar la seva intenció de posar fil a l'agulla. No serà imminent, però sóc relativament optimista al respecte.
Avui es compleixen 144 anys del naixement de Fabra.
Falta la fotografia del Puigmalet al costat del monòlit :)
ResponEliminaTal com solen ser aquestes coses, em sembla prou decent (d'un monòlit no se'n pot gaire si no és a 2001). Em resulta conegut, i mira que jo faig tots els possibles per evitar la plaça Lesseps, però davant de la Jaume Fuster estarà en bona companyia.
ResponEliminaJo també vull veure la foto d'en Puigmalet al costat del monòlit :-)
ResponEliminaTambé el podel veure al vídeo de BTV en plena tasca de fotografiar el monòlit per tots els angles imaginables.
ResponEliminaLa pregunta és: com pot ser que en Gazo no estigui en el lloc de les autoritats que inauguren el monòlit de PomepeuFabra2001OdiseaenLesseps?
ResponEliminaCaballé: No falta re de re. He fet un apunt completíssim ;)
ResponEliminaAllau: El monument és senzill, petit, s'entén a la primera i transmet bé la seva finalitat. Del tot correcte. I ara em sembla que es veurà més. Abans algú va comentar que quedava tapat per una estàtua eqüestre de Franco...
ResponEliminaAssumpta: El monòlit sempre es pot contemplar millor sense ningú que el tapi. D'aquí la tria de les imatges! :)
ResponEliminaPisco: La pregunta és com un veí de la plaça va faltar a un acte de tanta dignificació de l'indret...
ResponEliminaSobre la relació amb el Franco, el que varen indicar es que el monòlit i l'estàtua eqüestre de Franco es trobaven al mateix magatzem municipal.
ResponEliminaPuigmalet, com pots veure som uns quants el que pensem que l'apunt ha quedat coix per la manca de la teva foto --malgrat que et podem veure en una.
Un altre reportatge sobre la inauguració: http://graciatelevisio.cat/node/2061.
ResponEliminaMerci per l'aclariment i per l'enllaç, Xavier. Sort de les fotos dels diaris per a la preservació del patrimoni!
ResponEliminaSé de bona tinta de l'existència de fotos teves al costat del monòlit... tampoc no et demanem que facis de pratenc cantant el 'Viva las Vegas', així que no entenc aquesta falsa modèstia :)
ResponEliminaUi, això de bona tinta... Potser algun dia van existir, aquestes fotos, però potser també van deixar d'existir.
ResponEliminaGràcies pel reportatge i felicitats pel teu aniversari! Diuen que és avui...
ResponEliminaMarta
Magnífic el reportatge, i un bon record.
ResponEliminaD'un fosc arxiu antic he tret aquests versos dedicats a l'advocat dels gazophylàctics el dia de la seva festivitat:
Sou blocaire lexicat
amb Fabra obreu meravelles,
puix pel mal de les paraules
vos hi sou l’apropiat.
Ja que el segur remei d’elles
molts en vos lo han trobat
Puigmalet mestre glorios
Siau lo nostre advocat
Intercediu valerós
en catafòbics atacs
Puigmalet mestre glorios
Siau lo nostre advocat
Moltes gràcies, Marta. Aquest Xavier està fet un paparazzi!
ResponEliminaZerosetze, crec recordar que en el mateix fosc arxiu antic hi ha més
ResponEliminaversos, que potser serà hora de treure a la llum.
:D
Doncs, jo considero que el monòlit està de cara a la paret. Hagués quedat més visible (i per tant un millor homenatge a en Pompeu) si la cara s'hagués orientat cap al sud i no cap a la cafeteria de la cantonada. Ni fet exprés per agradar al PP, ben amagat. La gent que ve del metro (que és molta) el podria encarar-lo d'immediat. Ara es pregunta que significa el nou destorb que enclota més la biblioteca. No s'hi ha fet cap estudi de paisatgisme i s'ha posat amb els peus, de cara a la paret, castigat... Això sí tots xupant càmara.
ResponEliminaPotser tens raó, Josep, però no sóc tècnic paisatgista i se m'escapen totes les possibles raons de l'actual orientació cap a la cantonada de la cafeteria i la sabateria.
ResponEliminaEl que tinc clar és que és una bona notícia que s'hagi recuperat, miri a mar o a muntanya.