31 de desembre del 2007

BON ANY NOU BIXEST

Això dels diccionaris té la seva conya. Després d'anys de normalització del concepte 'any de traspàs', un descobreix que també el podem anomenar 'any bixest' o, fins i tot, 'any bissextil' amb la vènia del Sr. DIEC2. Tres expressions sinònimes per a la mateixa realitat que demà comença: 366 dies en un sol any.

Segons els savis, el terme 'bixest' prové del llatí dia bis-sextus pridie Martias Kalendas, el dia que s'intercalava entre el "sextus" i el "quintus" de les calendes de març, o finals de febrer, en la proposta de calendari julià. Els mateixos savis ens informen que també existeix una etimologia popular que fa derivar el nom de "bixest" del fet que el nombre de dies que té (366) acaba en dos sisos. Per embolicar més la troca, al diccionari d'Aladern (1904) se'ns explica dins l'entrada de 'bissext' que "'se diu així perqué Cèsar maná qu'es comptés dues vegades lo día 24 de Febrer a fi de fer un altre dia ab les parts romanents dels quatre anys, lo cual se diu dia intercalar." I afegeix que "any de traspás no't fihes d'ell ni del de detrás".

L'embolic ve perquè els anys tenen 365,2425 dies, i no 365 justos. Aquí es pot comprovar si un any qualsevol ha sigut o serà bixest. Per cert, això de l'any bixest passa cada quatre anys, en teoria. L'any 2004 va ser-ho, i el 2000, i el 1996... Però l'any 1900, que li tocava, no va ser-ho. Abans es pensava que el darrer any de cada segle no havia de ser-ho, però aquesta no és l'explicació. L'explicació és igualment allà.

(La imatge de sota és una petició expressa del meu germà puigmalet: la portada del calendari 2008 del seu ídol de tota la vida, de molt abans que vingués al Madrid i tot. No sé si en Beckham és molt bissextil, però pinta de bisexual té...)

10 comentaris:

  1. Molt acurada l'explicació d'Astrogea i curioses totes aquestes etimologies del terme bixest. I com tantes vegades, la més senzilla i entenedora és l'etimologia popular. :-)

    ResponElimina
  2. Déu meu, he quedat del tot astorat, amb aquesta imatge del Beckham. Com un pop en un garatge, m'ha semblat la cosa, pero bé... tot sigui per la bixestualitat.
    Feliç 2008!!! Si no us agrada l'any, aprofiteu i traspasseu-lo, que no es queixarà.

    ResponElimina
  3. Llarg i dur, reusenc.

    Són servituds al germanet, Ury. No és el meu tipus, tampoc.

    ResponElimina
  4. Seras cabró!!! Maledicència!!

    El Beckam no m'agradava abans d'anar al Madrit!!

    Va ser quan va posar el seu musculós i ben proporcionat cos al servei dels casposos afanys messetaris que vaig veure clar que aquest era l'ideal a seguir. Abans, ni fu, ni fa.

    Apa, Bony Any Nou per tots!!

    ResponElimina
  5. A mi m'ha donat mal rotllo veure el paio aquest, què vols que et digui. No 'pegue' gaire en un bloc de lexicografia.

    I també dóna mal rotllo l'any de traspàs, que també és un eufemisme de 'morir'. Bé, deixem-ho aquí.

    Bon any bixest, que sona a pixest i potser les coses aniran per aquí!

    ResponElimina
  6. L'any 3600, malgrat que li toca, no ho serà ja que caldrà compensar el dia de més que portarem (portaran) acumulats.

    De totes formes, no crec que ho arribi a viure.

    ResponElimina
  7. Per cert... a mi m'agraden més els anys que no són de traspàs. És una raó més catalana: el febrer cobro el mateix que la resta de mesos per menys dies de feina... si és de traspàs vol dir un dia més de feina amb el mateix sou :(

    De totes formes, bon any a tothom!!! I moltes lectures per a tothom!

    ResponElimina
  8. Bé, ara que el meu germanet ha gaudit del seu musculós Adonis durant una estona, el canvio de lloc, que fa feredat.

    Marc, no pega ni gaire ni gens. És que me l'estimo tant, al germanet... ;-)

    Xavier Caballé, et dono la paraula que quan comenci l'any 3600 tindré en compte aquesta puntualització teva i posaré un enllaç a l'actual apunt i tot.
    Visca el Fabra i el cava i l'any que acaba!

    ResponElimina

Quelcom a dir?