10 d’abril del 2008

Metalexicografia

Com diuen aquí o aquí, la lexicografia no es limita a fer diccionaris, sinó que també engloba uns coneixements teòrics que s'anomenen lexicografia teòrica o metalexicografia.

Aquesta metalexicografia s'ocuparia de la història dels diccionaris, de la seva estructura, tipus, finalitat i crítica, així com de la seva relació amb altres disciplines. Dins d'aquestes altres disciplines trobaríem la lexicologia, la sociolingüística, la semàntica, la informàtica, etc. Descobreixo així que quan busco relacions entre diccionaris i literatura, pintura, escultura i d'altres manifestacions artístiques, estic fent una particular metalexicografia, un enfocament nou a un saber antic. Un enfocament que és possible ara gràcies a les noves tecnologies i a la meva estranya dèria. Un enfocament que té elements sociolingüístics molt complexos i de difícil apropament. Un enfocament que és senzillament cultural.

A hores d'ara ja no canviaré la capçalera del bloc, però em sembla que seria més precís parlar d'un bloc amateur de metalexicografia.


9 comentaris:

  1. No sé pas, Puigmalet. La veritat és que quan comences a endinsar-te pels camins terminològics i els canvis de erferents, és complicat sortir-ne airós.

    Cada vegada es parla més d'estudis pluridisciplinars. Així, la lexicografia també l'hauries de relacionar amb la terminologia, amb la lingüística, amb la biblioteconomia i la documentació, ... Impossible resseguir totes i cadascuna de les influències i relacions.

    Metalexicografia? La veritat és que no recordo haver-ne sentit a parlar com a disciplina independent.

    Ara bé, ara la tendència és atomitzar les disciplines per fer-ne milions d'especialitats.

    ResponElimina
  2. Dins del món acadèmic sí que es parla de metalexicografia, així com de metaterminologia i demés metadisciplines. Al màster de lingüística aplicada de la UPF s'imparteix Metalexicografia, per exemple.

    I en castellà hi ha un Diccionario bibliográfico de la metalexicografia del Español, dirigit per Ignacio Ahumada. Un bucle infinit de llibre.

    ResponElimina
  3. Una de les assignatures que més em va agradar d'una carrera que sovint vull oblidar va ser lexicografia. I és que, a més, ens la donava una professora fantàstica.
    PC (per cert): fa poc parlaves d'un estudi de toponímia. Seria interessant que algun dia ens en fessis cinc cèntims ;)

    ResponElimina
  4. ElHisenda: Mari Paz Battaner, Teresa Cabré?
    Fes-me memòria... Un estudi de toponímia? No serà el de toponímia andorrana que mencionava l'estupend? Jo només tinc fet un estudi d'antroponímia, i crec que mai n'he parlat, aquí.

    ResponElimina
  5. Elisabet Solé, si no ho recordo malament. I amb això de l'estudi de toponímia, potser em confonc. Això és com un laberint i de vegades em perdo.

    ResponElimina
  6. Víctor, ni tu ni jo. Som un país de lexicògrafes!

    ResponElimina
  7. Puigmalet,

    He trobat una foto que és semblant a la de la nena i el diccionari.

    http://fotosimagemstudio.blogspot.com/2008/03/ralph-gibson.html

    És la tercera.

    ResponElimina

Quelcom a dir?