25 de maig del 2008

Del bloc al llibre

En una setmana he rebut dos llibres que han fet un salt de la virtualitat d'Internet a la realitat impresa. La coincidència fa que parli dels dos alhora.



El primer que vaig rebre és La catosfera literària 08, la primera antologia de blocs escrits en llengua catalana. La presentació d'aquest recull, a la qual no vaig poder assistir, va ser la setmana passada. Al bloc Entrellum n'hi ha molta informació.

Les pàgines 104-105 estan ocupades per aquest punt meu sobre el Diccionari filosòfic de Voltaire, "una obra amarada d'enciclopedisme i esperit racionalista, irònica i intel·ligent". A part que els editors m'han afegit tres anys més de cop, potser de manera irònica, constato novament els riscos d'haver escollit una llatinada com a nom del bloc, ja que en les tres ocasions que apareix al llibre la primera i passa a ser llatina. Ja n'he informat l'editorial Cossetània, la qual s'ha disculpat amablement.

També molt a
mablement, abans que rebés el meu exemplar, en Xavi Caballé va enviar-me la fotografia de la meva col·laboració. Una bonica fotografia enfaristolada i a mitja llum que reprodueixo aquí, al costat d'una altra de la coberta que també és del mateix autor. I per si no l'havia enllaçat prou, aquí en teniu la seva crítica. Pensava que els dos havíem escollit casualment escrits del mateix dia, el 28 de juliol del 2007, però no, en el seu cas també hi ha un petit error i al llibre la data de publicació al bloc està equivocada. De fet, també l'han posat com a nascut a Terrassa quan crec recordar que en Xavier és de Sabadell... :)



El segon és un llibre de poemes de Josep Porcar, Els estius.

" 90º Quan el planeta / esdevinga amenaçat / pel descobriment històric / d'un horitzó vertical, / em deixaré caure feraçment / nit avall / fins a esborrar-me del mapa. / Cascades als oceans, / gratacels condemnats / a exercir de ponts, rius / rebaixats a la condició / de fonts, esquelets tenaços / enfilant-se món amunt / per les vies del tren. / Tot panorama. / El món a l'inrevés / no millorarà la caiguda; / només amb la pèrdua de l'equilibri / la perfeccionem.

Aquest poeta de Castelló de la Plana Vertical havia presentat aquest llibre a diversos concursos literaris, sempre sense fortuna. Com ell mateix diu "...van fer bé de no premiar-lo, animant-me així a publicar la primera edició d'aquests versos en Internet, on ja són compartits per un públic més nombrós i divers que l'esperable d'una llibreria tradicional". Ara ha tingut l'ocasió de passar de l'edició digital a l'edició en paper, i l'ha aprofitada. Tanmateix, algun vestigi digital es manté a l'edició impresa, que exhibeix una llicència creative commons de reconeixement no-comercial 2.5.

M'agraden molt els seus versos, però com que em temo que d'altres són millors crítics que un servidor us remeto directament a la crítica de Sam Abrams. Un últim tast:

" Cantilena per al meu fill Dos xiquets, a la vora, / alcen castells d'arena. / A poalets buiden la mar / i els peixos moren de pena."

10 comentaris:

  1. Si el llibre hagués indicat que jo era nascut a Sabadell, aleshores ja hauria acudit a la justícia per tal de reclamar el segrest d'aquesta edició. Un insult d'aquesta mena no es podria permetre sota cap circumstància.

    ResponElimina
  2. Ens estem buscant l'amistat incondicional dels sabadellencs... :)
    Merci per les fotos

    ResponElimina
  3. Ja t'has llegit 'La catosfera literària'? Quina valoració en fas?

    ResponElimina
  4. Només l'he fullejat i he llegit algun article. N'hi ha de bons, la veritat. Molta diversitat, com era d'esperar. Però no la suficient.

    ResponElimina
  5. Bon poema.

    Discrepo, però, de les bondats de l'edició electrònica respecte a les tradicionals: res com que et llegeixin en la intimitat del lavabo... i amb els portàtils no és el mateix.

    ResponElimina
  6. Ja veig que no sóc l'únic que no sap escriure el nom del teu blog. Però jo, al menys, ho puc esmenar. Diuen que rectificar és de savis! ;-)

    ResponElimina
  7. Ells m'han dit també que ho esmenarien en una hipotètica reedició.

    ResponElimina
  8. Sobre allò altre dels tres anys de més... el dia 20 et diré si els aparentes o no. :-)

    ResponElimina

Quelcom a dir?