29 de juny del 2008

Un DIEC3 molt diferent


El 13 de juliol de 2007 es va fer la presentació del DIEC2 a Perpinyà. Una televisió de la Catalunya-Nord, NetTVCat, aprofità per entrevistar el president de l'IEC, Salvador Giner, que parlà d'aquest diccionari i del proper. El vídeo no arriba als 5 minuts.

Hi ha dues dades que trobo curioses:

- La primera és el lapsus que té quan diu que "la base era l'edició del Pompeu Fabra de l'any 35". El primer diccionari normatiu del català (i l'obra més important del seu autor) va ser el Diccionari General de la Llengua Catalana (DGLC) de 1932. Sembla una data prou significativa per no equivocar-s'hi, penso jo.

- La segona, més important, és que fins ara hi ha hagut una continuïtat entre les trenta-dues edicions del DGLC, el DIEC1 de 1995 i el DIEC2 de 2007. De fet, en el darrer d'ells trobem definicions i exemples dels utilitzats per Fabra el 1932. Però Salvador Giner declara aquí que el DIEC3 partirà "de zero". Això sí que seria tot un canvi! En lexicografia s'acostuma a partir dels corpus lexicogràfics anteriors per tal d'adaptar-los, millorant-los. El DIEC3 sembla que trencarà aquesta tradició.

8 comentaris:

  1. Tampoc et sabria dir si és bo això de partir de zero, perquè vol dir desaprofitar tot el cabal lexicogràfic que agombola l'IEC en les seves Oficines Lexicogràfiques.

    LI cal un bon rentat de cara això sí, adequar-lo als usos actuals de la lexicografia, però no cal fer creu i ratlla.

    ResponElimina
  2. El to taxatiu d'absoluta novetat del DIEC3 és realment sorprenent. Aviam com ho enfoquen. Encara passaran uns anyets.

    ResponElimina
  3. M'has deixat al·lucinat. No ho enetenc. Comenzar de zero? Que el volen treure quna siguem lliures, el 3014?

    No poden comenzar de zero encara que vulguin. Per mi que es va colar, aquest home.

    (Fora la comprovació de paraules!)

    ResponElimina
  4. Anem al que és realment important: aquest pobre senyor ja va tenir una pila de lapsus quan va sortir de casa. I no penso veure el video per caritat cristiana:

    Quí l'ha pentinat? arriba una edat on, o et pentines tu o t'acaben enclenxinant. Quí li ha regalet aquest 'bisoñé'?

    Us heu fixat en la imatge fàl.lica del pal gris que li surt a l'esquerra del cap envoltat de dos rinxols perfectament ovoides (mai millor dit). Quí l'ha retratat?

    I el pitjor de tot...quí li ha fet el nus de la corbata? Valgamdéu!, còm es pot adjectivar un coll anglés de camisa, estret i punxagut, amb un nus de corbata italià, estret i de poca feina (com els italians): una camisa italiana va amb un nus italià i una camisa a l'anglesa va amb un nus anglès.

    El coll de la camisa li va petit, senyal de gran panxa... però intentar arreglar-ho apretant el nus envoltant del coll és indignant...valgamdéu!

    Quins temps aquests, que de la cultura en diuen excentricitat!

    Apadew!

    ResponElimina
  5. Potser l'home es va prendre unes copetes de "Gin Er" i així va dir el que va dir.

    També potser que s'expressés de forma literal quan va dir això de "partir de zero": qui sap si la intenció és començar a redefinir des del mot "zero" fins al final. Tot tindria molt més sentit i les dates de lliurament de l'obra casarien més.

    Absolutament d'acord amb totes les escaients aportacions de the blob, un refinat estilista de la crítica lateral.

    I sobretot, com diu en Marc: FORA JA LA COMPROVACIÓ DE PARAULES! Que hi ha vegades que sembla un putu jeroglífic, collons!

    ResponElimina
  6. La comprovació de paraules és un sistema de seguretat de creació recent, per evitar que gent encara més analfabeta que the blob pugui colar-se a comentar. Si enlloc d'això posessin operacions aritmètiques bàsiques, ens perdríem les seves fresques aportacions. Què hi farem!

    ResponElimina
  7. Com s'envaneix, the blob, quan sent el cor que li riu les gracietes...

    ResponElimina

Quelcom a dir?