8 d’octubre del 2008

Finalista als Premis Blocs Catalunya

Quan l'altre dia vaig escriure allò de "Internet serà lexicogràfica o no serà" em vaig quedar curt. La qüestió diccionarista no afecta només a la xarxa, afecta ja a tota la Societat. M'explico.

Abans de l'estiu vaig decidir presentar el Gazophylacium als Premis Blocs Catalunya. Bàsicament per fer-me conèixer una mica més... El primer problema va ser decidir en quina categoria feia encabir aquesta màquina gazofilàctica. Cap s'hi adeia. Em vaig inscriure, sense estar-ne gens segur, dins de la categoria "Miscel·lània" (mescla de coses vàries, diuen els diccionaris). Es va obrir el període de votacions i, oh, sorpresa!, resulta que estic entre els 25 finalistes totals.

El fet d'haver sortit escollit ja és un misteri prou insondable, però que havent-hi una categoria de "Cultura" em posin a "Societat"... Això planteja greus interrogants sobre la naturalesa d'aquest bloc. Ni des de la perspectiva sociolingüística més radical arribo a capir per què el Gazophylacium és més social que cultural. Els organitzadors senzillament han agrupat tots els blocs miscel·lanis i personals sota l'etiqueta de "Societat". Què demostra tot plegat? Dues coses: Una, que l'enorme diversitat del món blocaire és absolutament inclassificable. Dues, que la Societat serà lexicogràfica o no serà.

Moltes gràcies als que m'heu votat. A aquell llibre amb una tirallonga de paraules ordenades alfabèticament que li diem diccionari, i que de ben segur teniu a casa, avui li llueix més el llom.


Els altres 4 finalistes de la categoria "Societat" són: Enric Gil: Meditacions des de l'esfera, L'Esbart Rocasagna de Gelida, Jordi Mayoral: Això toca i Sergi Carqués: Carqués.cat.




Una última reflexió, que ja havia compartit abans amb el paremiòleg de capçalera. La finalitat dels Premis Blocs Catalunya és voler divulgar i fomentar els blocs en català i l'ús de la llengua a la xarxa com a eina de promoció i innovació. Si la seva intenció rau bàsicament en la promoció de la nostra llengua, no hem d'oblidar que aquesta no es parla només al Principat. Premis Blocs Països Catalans o Premis Blocs Catalans sembla més coherent.

Més informació: 3cat24.

21 comentaris:

  1. Vés fent lloc al rebedor de casa per l'estatueta del concurs, que això ja està fet!

    Que el «Gazo» hagi arribat a la final demostra que la societat catalana principatina és cada cop més lletraferida.

    Estem d'acord: això del Premis Blocs Catalunya és un nyap com quan a les Jornades de la Catosfera hi havia aquell cartell que parlava dels blocs de Catalunya. Sic, sic i més resic.

    ResponElimina
  2. Ja sabeu que m'agraden encara més els vostres, de blocs. Gràcies!

    I The Blob aviam quan es decideix...

    El "Gazo", jeje. Així t'estalvies la complicació ortogràfica. Aviam com ho pronunciarà el Roger de Gràcia...

    ResponElimina
  3. Gràcies, Enric! Això també ha estat la manera de conèixer més blocaires, que sempre està bé.

    ResponElimina
  4. Ostres, Puigma, quina bona notícia!

    I tu encara tens més mèrit perquè no és gens fàcil mantenir el rtime i l'interès d'un bloc tan centrat en un tema com el teu.

    Bravo!

    ResponElimina
  5. D'això del ritme i l'interès en sou culpables uns quants de vosaltres, també. Treball cooperatiu, que en diria el Parèmies.

    Ens veiem!

    ResponElimina
  6. I si guanyes?

    Que ens convidaràs, garrepa?

    ResponElimina
  7. felicitats de totes totes us ho heu guanyat a pols

    salut !!

    ResponElimina
  8. Sembla estúpid felicitar-te pel premi, però ho faig igualment. Mai no he negat cert grau d'estupidesa. El més lògic fóra donar-te l'enhorabona pel blog, oi?

    Per cert, i parlant d'estupidesa. Jo també em vaig donar d'alta als premis, però vaig oblidar fer-ne publicitat més tard...

    Enhorabona altre cop!

    ResponElimina
  9. Moltíssimes gràcies a tots!!!

    Aviam si aquesta setmana puc fer un apunt sobre el premi. Va anar tot molt bé, realment!

    ResponElimina
  10. Ostres, tio, això sí que és gran! Amb notícia al 3.24 i tot!

    Estic orgullós de ser visitant d'aquest bloc. Crec que la teva tasca mereix un reconeixement com aquest. Que gran!

    Ara bé, tio... No acabo d'entendre el look aquest que t'has fet gastar del febrer cap aquí... Portes monyo o què és, exactament? T'ho vas fer només per recollir el premi i semblar més fashions?

    Moltíssimes felicitats!

    ResponElimina
  11. Quina injustícia social! 60,000$ i ni em truques per dir-m'ho.

    ResponElimina

Quelcom a dir?