11 de setembre del 2009

Diccionari Catalunya durant el franquisme



"El Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica (UAB) ha fet una recerca ambiciosa per a la creació d’una base de dades a partir de la qual s´ha elaborat aquest diccionari. Aquesta obra col·lectiva, en què han participat 97 autors especialistes, presenta informació sistematitzada i rigorosa sobre personatges, organitzacions, institucions, esdeveniments i fenòmens d’una etapa històrica que reclama l’interès dels lectors. El contingut d’aquesta obra permet una triple lectura. Una de caràcter introductori, conformada per veus generalistes que fan possible que el lector s’apropi als fenòmens específics del període. Les entrades sobre els esdeveniments proporcionen una segona línia de tractament de la informació. La tercera, finalment, la constitueixen les entrades biogràfiques i sobre institucions i organitzacions. El resultat és un diccionari amb 542 entrades que responen a la voluntat dels autors d’oferir una visió global sobre Catalunya durant el franquisme." (informació treta d'aquí)

És una obra publicada el 2006 que es pot consultar també en línia mitjançant un cercador avançat molt pràctic.

A Vilaweb: Un diccionari sintetitza la Catalunya durant el franquisme.

7 comentaris:

  1. Un granet de sorra cap a l'estudi d'una època que sempre es toca massa poc. A veure si algun dia pot arribar a sortir el diccionari de la transició. :)

    ResponElimina
  2. UN apunt sobre diccionaris polítics per a la Diada. Adequat, sí!

    Bona Diada, Puigma!

    ResponElimina
  3. No sabia que es podia consultar amb l'ordinador. Gràcies!

    Salutacions cordials.

    ResponElimina
  4. No el coneixia però m'apunto la seva web. És interessant conèixer parts de la nostra història que no sempre s'han explicat com calia.
    I me n'alegro que t'hagis desempallegat dels invasors oriental, el petit peatge de haver activat la comprovació de paraules ha valgut la pena.
    Bona Diada!

    ResponElimina
  5. Clidice: Millor el diccionari de la transició cap a l'Estat propi, interpreto. La iniciativa d'Arenys hi constarà de ben segur.

    Parèmies: Bona diada i per molts refranys!

    Llibreter: És un web dels mateixos investigadors. Feina ben feta.

    Pere Llada: D'aquí a uns dies intentaré tornar a la normalitat sense comprovacions, aviam què passa... Bona diada ja passada!

    ResponElimina
  6. Mmm... a veure: per què li'n diuen "diccionari", quan és una enciclopèdia de tres parells de collons?

    Serà que volien sortir al Gazophylacium, sí o sí?

    ResponElimina

Quelcom a dir?