19 d’abril del 2010

Vocabulària

Sota aquest nom tan suggeridor s'amaga un projecte dels Serveis Lingüístics de la UB que pretén difondre terminologia catalana mitjançant l'ús de multicercadors temàtics, un pas més enllà del multicercador terminològic de la UB. La finalitat és difondre tant la terminologia d'elaboració pròpia de la UB (els Vocabularis bàsics per a l'alumnat, que fa prop d'una vintena d'anys que s'elaboren, per exemple) com totes (sí, totes) les obres consultables en línia en un sol clic.


Vocabulària (terminologies temàtiques) vol utilitzar el millor de cada casa: els motors de cerca personalitzats de Google i els blocs de Wordpress. A diferència de l'Optimot, que té els recursos indexats en un lloc propi, Vocabulària pretén aprofitar els motors de cerca personalitzats de Google, ja que tots els recursos terminològics que es poden integrar en aquest nou multicercador ja s'hi troben indexats. Per altra banda, el portal del lloc web s'ha creat a partir del sistema WordPress, fàcilment adaptable a les necessitats de l'usuari i actualitzable. Ara mateix el bloc només té un missatge, de 13 de març de 2009, que anuncia el naixement de la nova criatura terminològica, que ja ha complert el seu primer any de vida.

Actualment, amb la participació tant del professorat com de l'alumnat de la UB (els estudiants poden suggerir la inclusió de nous recursos), s'estan recollint el conjunt de fonts terminològiques de cada branca temàtica. Ja hi podem consultar els apartats de biologia (amb 41 obres indexades), ciències de la salut (amb 51), física i matemàtiques (aquí el multicercador sembla que encara no està operatiu) i química (amb 9). Els apartats permeten fer consultes tant a l'Optimot com al multicercador temàtic, i en el de ciències de la salut hi ha un cercador específic per al Diccionari enciclopèdic de medicina d'Enciclopèdia Catalana, en línia però sense accés pel multicercador.

Confiem que aquest ambiciós work in progress no s'aturi i la llista de repertoris lèxics temàtics (diccionaris, vocabularis, lèxics, glossaris...) en línia i des d'un sol multicercador creixi i esdevingui un referent a la xarxa, com ja ho és l'Optimot.

3 comentaris:

  1. Ostres, no coneixia aquesta eina. Molt interessant! Efectivament, l'Optimot ja és un recurs de referència.

    ResponElimina
  2. Especialització dins de motors de cerca únics. Amplitud i convergència màximes. Un gran repte.

    Burg: No crec que mai tingui tant de públic com l'Optimot, però ens cal una eina així. Aviam si la continuen fent créixer.

    ResponElimina

Quelcom a dir?