23 de novembre del 2008

Un diccionariet afectiu

Amb el nom de Diccionariet es coneix, dins de la lexicografia vuitcentista, un recull de "Vârios térmes mällorquíns anticuâds ó que jâ no se usan, compôst per M. para enténdrer al célebre poéta llemosí Ausias Mârc." (Palma, Imprenta y llibreria de Esteva Trias, 1840). L'autor, que no consta a la portada, va ser Fra Pere Antoni Figuera.

Així que trobar-me amb el mot diccionariet com a títol d'un apunt blocaire m'ha fet una doble gràcia. En primer lloc, per l'evocació d'aquesta obra tan desconeguda, que potser ni l'autora de l'apunt coneix. En segon lloc, per la idea.

La Marieta, del bloc El meu país d'Itàlia, ha obert un nou bloc amb el nom de Diccionari afectiu de la llengua catalana. Es tracta senzillament d'enviar-li la vostra paraula preferida (o més d'una) amb la vostra definició o explicació personal. Ella s'ha inspirat en el Dizionario affettivo della lingua italiana de Matteo B. Bianchi. Ara és el torn que els blocaires també s'inspirin i li enviïn els seus mots més preciosos. Per fer-ho, entreu al Diccionari afectiu i feu efectiu l'enviament.

Jo li he enviat feixiner, amb aquesta explicació:
"A casa els pares tenen llar de foc, un fet extraordinari en la vida metropolitana actual. Quantes hores no hi passava la iaia de casa sempre en el mateix racó i sempre en la mateixa cadira... El foc reuneix la família, cou alguns aliments i escalfa els cossos. I també crema troncs. Per això, normalment cap a les darreries de setembre, mons pares es fan portar dos o tres mil quilos de llenya. Arriba el camió a primera hora del matí, descarrega davant de l'entrada del pàrquing i aquí comença la meva feina (amb el meu germà, de tant en tant, com enguany): fer el feixiner. El feixiner és la construcció que aplega els troncs col·locats d'una manera més o menys harmònica. Això és, en el nostre cas, aixecar tres parets de troncs (la quarta és paret de la casa) on cada fila té un sentit diferent de les adjacents, i on es manté també un cert equilibri en les mides dels troncs de cada fila. Arquitectura d'estar per casa i per fruir de la casa."

7 comentaris:

  1. Doncs no, no sabia que existira un "diccionariet" ni que tinguera a veure amb l'Ausiàs, gràcies per la informació i per el post (i per la paraula).

    ResponElimina
  2. Has tingut una bona pensada, Maria.
    Més endavant ja et tornaré a enviar algun mot. Com ara "gazofilaci" :).

    ResponElimina
  3. Aquest blog ha estat guardonat amb el Premio Dardos des de L'espiell (si és que el vols!). Felicitats!

    ResponElimina
  4. És fantàstic aquest dicionari. A més ha pres ressò de seguida i creix com l'escuma.

    Potser només hi trobo a faltar un índex, que en aqust tipus d'obres, que no s'ordenen alfabèticament si no, costa trobar les coses.

    ResponElimina
  5. Hi ha un índex amb les lletres inicials que és prou operatiu. Seria fantàstic que s'estengués per tots els països catalans, aquesta idea.

    ResponElimina
  6. Bona pensada i bona definició. Fa dues dècades ja es rumorejava que t'agradava repartir llenya.

    ResponElimina

Quelcom a dir?