Fa uns mesos vam dir que s'estava coent un Diec3 molt diferent a partir d'unes declaracions del Sr. Salvador Giner, president de l'IEC, a una televisió de la Catalunya-Nord. Ara, i també arran d'una entrevista al mateix estudiós, la notícia surt publicada al 3cat.24. Reproduïm la part de la notícia que parla d'aquest futur Diec3:
L'Institut d'Estudis Catalans s'allunya del patró de Pompeu Fabra i estudia un nou model de diccionari més flexible
L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) s'està plantejant abandonar el patró de Pompeu Fabra i fer un nou model de diccionari. Així ho ha anunciat en una entrevista a Europa Press el president de l'IEC, Salvador Giner, que també ha explicat que el nou diccionari serà més flexible, amb connexions entre paraules, però continuarà vetllant per conservar la integritat de la llengua. Aquest nou volum serà "tan útil" com l'actual diccionari normatiu de català però amb "connexions" entre paraules perquè en consultar la definició d'una entrada també s'obtinguin els seus antònims i sinònims, per exemple. Segons Giner, hi ha una "inquietud mundial" sobre aquesta qüestió i el diccionari britànic de referència (Oxford), el nord-americà (Webster) i el de l'Académie Française "van" cap a aquesta nova tendència, en la qual la lingüística estructural permet "interconnexions sintàctiques i semàntiques molt diferents" que enriqueixen les consultes al diccionari.
Fins ara, l'IEC ha refet diverses vegades el Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) sobre la base del que va fer Fabra, però tot i que l'ombra d'aquest lingüista, que va establir la normativa moderna de la llengua, és "allargada i potent", l'IEC es planteja desprendre-se'n i fer un diccionari "més flexible" en què, per exemple, es reconeguin com a vàlides les formes "si us plau" i "sisplau".
Però Giner, sociòleg de professió, té clar que la llengua catalana "està sotmesa a una allau de barbarismes extraordinari, no té la protecció del danès o l'holandès", de manera que es mirarà amb lupa a quins termes dóna cabuda aquest futur diccionari a fi de conservar la integritat de la llengua.
(...)
(informació facilitada pel Sr. Pàmies i Riudor)
PS : un empedreït lector d'El Periódico, el Sr. Cortès i Minguet, ens fa saber que aquest rotatiu també ha tractat la qüestió: El IEC proyecta un diccionario del catalán "absolutamente nuevo".
Tens unes fonts d'informació inesgotables. :-)
ResponEliminaHe trobat a faltar saber a quina edició correspon el Fabra de la imatge... ;-)
Ja ho saps, informador: la primera del 32 en tapa vermella.
ResponEliminaQuan he llegit el titular pensava que farien una edició en rústica: "un nou model de diccionari més flexible".
Conyes a banda, crec que és una molt bona decisió: la lexicografia ha fet un salt qualitatiu en les darreres dècades que qualsevol diccionari modern no pot obviar.
ResponEliminaI ara cal pensar, prioritàriament, els dicionaris com eines de consulta en línia, amb cercadors i crides a altres parts de l'obra potents i flexibles.
Y Franco, ¿qué opina de esto?
ResponEliminaJo ho he llegit al meu estimat 'Periódco'. A mi d'entrada em sembla bé, sempre que no tardem deu anys a tenir-lo.
ResponEliminaCrec que val la pena començar de zero, amb un visió de segle XXI.
Sembla que la gramàtica la tindrem en un parell d'anys. Això és urgent.
Gràcies, Marc. Aquesta font no l'havia controlada.
ResponEliminaA mi no em diguis 'senyor', eh?
ResponEliminaEi, que el Patufet també es pot consultar en catanyol. Al Víctor se li ha passat aquesta font. Últimament no està gaire al cas, no trobes?
En un destacat de la mateixa notícia que no deu sortir en l'edició en línia hi ha un exemple clar de la necessitat de replantejar-se l'obra:
"La primera accepció de 'marginar' és 'establir marges en un text, en lloc d''excloure'."
No us heu trobat més d'una vegada casos com aquest?
Al Víctor se li ha passat, al Víctor se li ha passat, però no poso l'enllaç no fos cas que en pugui parlar algun dia.
ResponEliminaBandido!! Tinc pendent de fer un escrit sobre el munt de revistes que actualment es poden consultar en línia des de molt diverses iniciatives, però no he tingut temps. O ja en vaig parlar? Aix!, ara no ho sé pas. Ja passa amb tants blocs.
Va, Marc, sigues bo i comparteix les teves fonts d'informació, home!
Això que dius del 'marginar' és ben cert. Però a mi el que em fa por és que s'acabin marginant accepcions com la primera de 'marginar'. La comparació entre el Diec2 i el Diec3 farà córrer molts rius de tinta.
ResponEliminaImagino que les fonts d'informació del Marc consisteixen bàsicament en la premsa que consulta diàriament a la feina sense que li costi un duro. Com a bon pencaire que és, clar.
És cert que quan es diu que
ResponElimina"cap a aquesta nova tendència, en la qual la lingüística estructural permet "interconnexions sintàctiques i semàntiques molt diferents"
s'està parlant, ni que sigui d'amagatetes, d'incloure la Base de Badades dins el nou diccionari, en l'apartat d'interconnexions semàntiques?
Ahir, l'apartat de Confidèncias del diari Libertad Digital, s'en feia ressó, i sembla ser que les converses estan força avançades.
Però que llegits són aquest comentaristes...
ResponEliminaAcabo de descobrir que una de les seccions de Libertad Digital es diu "Enamórate", una pràctica eina virtual en homenatge a la puta vieja Celestina. Qui deia que llegir i lligar són incompatibles?
Això de la Base de Badades no arribarà abans del Diec7. El Bokabulari és massa exigent.
Ah! Em pensava que era l'únic malalt que llegia els amics de Libertat. Vaja, Blob, ara ja sé per què estàs tan mala-ment.
ResponEliminaGazo, començar de zero no vol dir que el Fabra deixi de ser la referència. No crec que hàgim de patir per les 'marginacions de text'.
Què més?
Gazo, jo treballo molt i bé. I no demano perdó per tanta modèstia.
Treballar molt i ser un malalt digital no està ni estarà mai renyit.
ResponEliminaEnamórate, don Marc!
Jo em considero un alliberat Digital. Feu-ho, guanyareu qualitat de vida.
ResponEliminaSobre l'entrada, em sembla una bona orientació. Diccionaris totals i, si pot ser, que els puguis posar una frase i en facin l'anàlisi. Tot fet amb un clic!