2 de novembre del 2008

Presentació de les Obres completes de Pompeu Fabra

Les Obres Completes de Pompeu Fabra ja estan enllestides.

I aquest proper dimarts, dia 4 de novembre de 2008, a les set de la tarda, a la Sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, Barcelona) en tindrà lloc la presentació, que comptarà amb la presència del M. Hble. Sr. José Montilla, president de la Generalitat de Catalunya.

Són 9 volums publicats sota la direcció de Jordi Mir i Joan Solà, dos grans especialistes en Fabra. El primer volum va aparèixer el maig del 2005 i ara es conclou aquesta important tasca editorial (coedició d'Enciclopèdia Catalana-Proa, Edicions 62, Editorial Moll i Editorial 3 i 4; amb la participació de la Generalitat de Catalunya i el Govern Balear) .

Aquestes Obres Completes inclouen les tres primeres gramàtiques de 1891, 1898 i 1912; les cinc gramàtiques publicades entre 1918 i 1946 i diversos cursos orals; la gramàtica francesa de 1919 i l'anglesa de 1924, juntament amb una sèrie d'articles tècnics publicats entre 1897 i 1926; les Converses filològiques; discursos i articles de tema sociolingüístic (1915-1948) i pròlegs a diverses obres; la Gramàtica Catalana de l'IEC (1918-1933) i la gramàtica pòstuma; les Normes ortogràfiques (1913), el Diccionari ortogràfic (1917-1937) i els manuals de Barcino; els fragments conservats del Diccionari de la llengua literària i el Diccionari general de la llengua catalana de 1932; i l'epistolari, la biografia i la bibliografia de Fabra, així com els índex generals.

"Fabra no fou únicament un científic brillant, sinó també un escriptor conscient de la dimensió social dels usos lingüístics i de la necessitat de disposar d’una llengua codificada i apta per als diversos estils i funcions, d’un instrument vàlid per a la recuperació cívica i cultural, després de segles de decadència. Per tant, ni Catalunya ni la resta dels territoris on també és parlada la llengua de Fabra no poden desatendre la urgència d’atorgar una atenció molt especial a la seva obra, en la qual hi ha una certa quantitat de treballs que no s’ha tornat a publicar."
Paraules del president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, durant la presentació del primer volum de les Obres completes de Fabra, l'any 2005

8 comentaris:

  1. Una publicació ambiciosa i necessària. Haurem de portar-nos bé i que els Reis d'Orient ens la portin. :-)

    La citació del Maragall mereix anar cap a can Diccitionari, no?

    ResponElimina
  2. A uns 40 per volum, calcula.

    Vols venir demà a l'acte?

    ResponElimina
  3. Impossible, Puigmalet. Tu que ja tens criada la filla. Però jo encara he d'exercir. :-)

    I Tuesday and Thursday I have English lessons at 20.00 pièm.

    ResponElimina
  4. El primer volum l'any 2005 i l'últim ara! Realment és feixuga la tasca d'anar als arxius del carrer Hospital, a un parellet d'arxius més, escanejar-ho i relligar-ho amb una coberta formosa i mudernilla. Deu ser que si ho haguessin fet en quinze dies, que és el temps que trigaria qualsevol, l'obra no tindria aquesta olor entenimentada i estudiosa que dona el pas del temps pentinant gats.

    I fer-ho pagar a aquests preus. S'ha de ser espabilat, però. Confio que els hereus del pubret Pompeu despertin i reclamin 'royaltis' A casa meva en diuen aprofitar-se de la creació artística o científica d'un altre per pagar l'hipoteca. I té un nom.

    ResponElimina
  5. És el que té la ciència, Blob, és lenta perquè intenta ser precisa i sovint té uns costos que la plebs lepidòptera no entén.

    ResponElimina

Quelcom a dir?