16 de novembre del 2007

Optimot


Optimot, de la Generalitat de Catalunya, agrupa diferents diccionaris i fitxes d'informació: el DIEC2, el TERMCAT, el diccionari català-castellà i viceversa d'Enciclopèdia Catalana, el Nomenclàtor oficial de toponímia major catalana, els "Criteris lingüístics" de la Secretaria de Política Lingüística, a més de fitxes pròpies. Sembla interessant, i ideal per tal de fer consultes ràpides per Internet. Diuen que està en proves, o sigui que a provar-lo.

17 comentaris:

  1. No l'he provat gaire, però trobo que hi falta informació per manejar aquest recurs. Sobretot si no domines gaire aquest món.

    Vejam si algun dia posem la política lingüística al nivell dels recursos lingüístics.

    ResponElimina
  2. En tot cas és clarament incomplet. M'explico.
    S'anuncia com una eina per a 'consultes lingüístiques'. I em sembla que moltes de les consultes morfològiques poden ser resoltes (sobretot gràcies a l'ús del bilingüe castellà, que és el preu de ser catalans). Però, i les consultes lingüístiques sobre sintaxi? Estaria bé que hi afegissin la possibilitat d'enviar consultes als CNL o algun altre organisme lingüístic preparat per a tals fins.
    Però, tot i això, com a eina ràpida , adreçada per exemple als funcionaris, té la virtut d'aglutinar fonts que poden ser útils dins d'una sola cerca.

    ResponElimina
  3. Marc, et dono la raó en un punt: la cerca per 'frase exacta'. L'apartat 'Ajuda' no aclareix molt com funciona. Hi poses "Avui és dilluns" i no et dóna resultats. O és una aplicació molt limitada o no entenc com funciona.

    ResponElimina
  4. Potser això d'Optimot ve donat per l'optimisme dels seus creadors en les seves capacitats i no pas en la consecució d'uns serveis òptims.

    Però jo optaria per donar-los un vot de confiança, que diuen que estan "en proves".

    ResponElimina
  5. Gràcies. Jo no l'he provat a fons; algunes respostes m'han descol·locat i d'altres m'han resultat útils. Caldrà anar-lo coneixent per a saber quin partit real ens pot oferir.

    ResponElimina
  6. Gonzalo: podries detallar què t'ha descol·locat? Està en proves i és bo de saber-ne les experiències de la gent. Merci!

    ResponElimina
  7. Hola, no és res important, més aviat deu venir del fet de dur expectatives prèvies (nogensmenys difuses) i d'haver-me dedicat a provar abans d'interessar-me a fons per la definició del projecte. Tampoc recordo què he buscat exactament. Però vaja, un dels fets que m'ha descol·locat és que figuressin cerques a dintre de les definicions, quan jo esperava trobar lemes, més aviat. En sí no es cap defecte, ben cert; però sense poder-ho jurar, diria que havia buscat una forma que em podia retornar un lema i, tanmateix, la llista començava per casos d'ús, no de definició.

    Volia evitar aquest enfarfec de missatge, però si és a petició... aleshores moriu, senyor, sota les tones dels detalls "nouveau roman"! :D

    ResponElimina
  8. Estic d'acord. L'ordre d'aparició de les respostes no és clar. Això que expliques també m'ha passat a mi. Potser haurien d'informar de quin criteri empren. Que la cerca inclogui la definició no està malament, malgrat tot.

    El dimoni (i déu) està en els detalls. Visca els detalls.

    ResponElimina
  9. Puigmalet, em dónes la raó en un punt. I en els altres?

    Mira que jo sóc molt sensible, tinc la pell molt fina i necessito que em donis la raó encara que sigui mentida. És que avui no he vist gaire hipocresia en aquest món de bojos i necessito la dosi...

    ResponElimina
  10. Doncs mira, estava a punt de dir-te que retirava el comentari anterior i que no concedeixo ni un mil·límitre de credibilitat al teu comentari.
    Ara mateix penso que OPTIMOT és absolutament perfecte i que la teva reacció es pot deure només a crassa ignorància.

    És el que necessitaves per acabar de completar un dia perfecte? ;-)

    Be, ara la veritat. Entre les seves múltiples imperfeccions he detectat que no apareix 'gàubia'. I què més dir-te? Que jo vaig habitualment directament al paper, que em posa més. Segur que tu pots dir-ne més.

    ResponElimina
  11. Lamento estar d’acord amb vós.
    El paper dóna més joc. Endavant, enrere, ara pim, ara pam. On ets? Et ressegueixo i no et trobo. Prou.

    ResponElimina
  12. El paper et permet escorniflar millor. 'Escorniflar' és un dels millors mots que he heretat de casa.

    ResponElimina
  13. No sé si ja heu vist "l'Optimot alternatiu", fet amb Google sobre tots els recursos lingüístcs lliures que hi ha a Internet. Proveu-lo, us sorprendrà!:

    http://optimot.com

    ResponElimina
  14. No el coneixia i em sembla molt bé. Sembla el germà gran de l'altre, tot i ser més jove.
    Em pots donar una mica d'informació sobre els autors?
    En parlaré al bloc ben aviat. Gràcies!

    ResponElimina
  15. Jo em quedo amb l'Optimot original, permet navegar mantenint el llistat de resultats.....

    I què aporta de nou l'alternatiu? Tampoc no troba 'gàubia'! jajaja

    ResponElimina
  16. Hola!

    L'Optimot alternatiu neix al veure que a l'oficial no han inclòs molts dels recursos molt ben fets que hi ha per la xarxa. A partir d'aquí va sortir la idea de fer un Google que busqués només les webs amb recursos, i el resultat ens va sorprendre bastant, ja que malgrat que és un projecte sense cap suport, resol ja moltes coses que l'oficial no resol (si algú no sap si "brasileny" és correcte, per exemple). Ara l'estem afinant, incluint més recursos, delimitant àrees pels resultats (perquè hem inclòs tant lèxic com gramàtica...). Suposo que a partir d'aquí el podrem anar millorant...

    ResponElimina
  17. L'he provat i veig que, entre altres coses, sovint no apareix l'entrada del DIEC2. Això és important intentar-ho millorar quan abans millor.
    Bona feina!

    ResponElimina

Quelcom a dir?