25 de febrer del 2008

CINEO 2008

La doctora Maria Teresa Cabré, de qui hem parlat recentment, és la presidenta del Comitè d'Organització del CINEO 2008, el I Congrés Internacional de Neologia en les llengües romàniques, que tindrà lloc a Barcelona, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, entre els dies 7 i 10 de maig de 2008. Aquest important congrés compta amb el patrocini de diferents organismes acadèmics i administratius, nacionals i internacionals, com l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut Universitari de Lingüística Aplicada (l'IULA, de la Pompeu Fabra), Unió Llatina, la mateixa Universitat Pompeu Fabra, la Délégation générale à la langue française et aux langues de France, la Real Academia Española, Casa Amèrica Catalunya o l'Instituto Cervantes, entre moltes altres.

S'organitza amb l'objectiu de discutir sobre el futur i la força creativa de les llengües romàniques i s'adreça a totes aquelles persones, organismes i grups de recerca interessats en la creació lèxica.

La presidència del Congrés l'han acceptat els senyors Antoni M. Badia i Margarit i Bernard Quemada.

De moment han confirmat la seva assistència: Sara Álvarez Catalá (Universidad de la República, Uruguai), Jean-Claude Boulanger (Université Laval, Canadà), Marcel Diki-Kidiri (CNRS Llacan, França), Salah Mejri (Université Paris 13, França) i Francesco Sabatini (Accademia della Crusca, Itàlia).

Es pot consultar el programa i totes les dades de la trobada a l'enllaç superior (web disponible en català, espanyol, francès, gallec, italià, portuguès i romanès, com no podia ser d'altra manera).

Es discutiran en aquest congrés qüestions neològiques properes com les de bloc/blog? Des d'aquí els animem a fer-ho.

15 comentaris:

  1. Puigmalet, ets com un pop que treu informacions d'aquí i d'allà.

    Molt intressant això del Cineo. Gràcies per la primícia.

    ResponElimina
  2. I de llargues extremitats, digues que sí, company.

    ResponElimina
  3. Ara mateix penjaré la notícia al web de l'SPL. És possible que algú de noslatres hi vagi. Segur que serà interessant.

    Una altra proposta d'esmena: Unió Llatina (Andorra en forma part i el català és una llengua oficial i de treball de l'entitat com les altres).

    ResponElimina
  4. Que ho sabeu, això?:

    http://www.elquaderngris.cat

    ResponElimina
  5. havia sentit a parlar en algun lloc de la xarxa, però tinc entès que l'activen d'aquí uns dies, coincidint amb alguna efemèride.

    Prenem nota, però. :-)

    ResponElimina
  6. Accepto Unió.

    Sobre Pla. Doncs, sí, companys. El dia 21 de febrer vaig rebre aquest correu:

    "A partir del 8 de març a les vostres pantalles

    Si Josep Pla hagués d’escriure ‘El quadern gris’ avui, obriria un blog a internet

    El quadern gris, tingut per l’obra màxima de Josep Pla, arrenca el 8 de març de 1918.

    Adoptant efectivament el format d’un blog personal, ara, amb 90 anys de diferència, podrem llegir a internet el mateix Quadern gris que Pla va publicar el 1966, “una de les obres imprescindibles de la literatura del segle XX, fins i tot més enllà dels límits de la literatura catalana” (Josep M. Castellet).

    El 8 de març del 2008, en el 111è aniversari del naixement de Josep Pla, la seva obra torna en un altre format.

    Una oportunitat excepcional per retrobar-nos amb El quadern gris a internet... i a la nostra bústia
    Amb les mateixes dates en què Josep Pla va anotant impressions i pensaments dels anys 1918 i 1919 –anys finals del seu aprenentatge i d’inici en l’activitat periodística i literària–, aquesta versió blog reproduirà els textos originals íntegres d’El quadern gris a la pàgina www.elquaderngris.cat, acompanyats de fotografies i altra documentació complementària.

    A més del blog en línia, s’ha creat un butlletí electrònic gràcies al qual tothom podrà rebre els paràgrafs inicials de l’apunt diari de Josep Pla, amb l’enllaç a la pàgina del dia. La subscripció al butlletí d’El quadern gris és gratuïta. Només cal que envieu un missatge a qg@elquaderngris.cat des de l’adreça on el voldreu rebre.

    Una nova iniciativa de la Xarxa de Mots
    El projecte de bloguització d’El quadern gris s’ha pogut fer realitat gràcies a una iniciativa de l’associació Xarxa de Mots, que ja reuneix a internet altres propostes d’excel·lència literària i lingüística (Josep Pla, RodaMots.com, Joan F. Mira, Joan Sales...). Així mateix, aquesta iniciativa és fruit de la col·laboració amb la Fundació Josep Pla, de Palafrugell.

    21 · febrer · 2008"

    I l'adreça serà la que el Marc ha dit més amunt.

    ResponElimina
  7. Per cert, m'encanta això final del correu que he copiat de les "propostes d’excel·lència literària i lingüística". Aviam quan fem alguna cosa d'aquestes nosaltres, i no vulgars blocs pseudoculturals... ;-)

    ResponElimina
  8. Puigmalet, no sigos així. Els vostres blocs són joies!

    ResponElimina
  9. Marc, tu també ets orfebre.
    He canviat la foto! I tu no en saps! Elis elis!

    ResponElimina
  10. Caram, quins canvis de look! Si us arribo a conèixer així no sé si m'hagués embilicat, eh?

    I l'efecte difuminat és fet a posta. és que tinc un cutis molt fi i si no es notaven les imperfeccions. ;-)

    ResponElimina
  11. A vore, com ho puc fer perquè als comentaris surti la meva foto però al bloc no en surti cap, perquè el bloc és a quatre mans.

    De la mateixa manera que sóc un tio fàcil, sense perosnalitat, dels que cauen sempre que els piquen, també sóc impulsiu a l'hora d'engegar-ho tot. O sigui que ara mateix trec la foto. Snif. La Josefina no vol una foto dels dos i jono vull que al nostre perfil del bloc hi surti només la meva careta.

    ResponElimina
  12. Marc, cal que la Josefina tingui un compte d'usuari i tu un altre i que els dos tingueu privilegis d'edició del blog.

    Com ho hem fet al diccitionari.

    Llavors, cadascú entra amb el seu compte, que tñe la seva foto i quan fa els comentaris surt el seu nom. :-)

    Entenc que la Josefina no vulgui sortir al teu costat, company, que aquesta boina carbassa que portes no t'afavoreix gens. :-P

    ResponElimina

Quelcom a dir?