19 de gener del 2009

Els mots de Poe


Edgar Allan Poe no només va ser un gran escriptor, sinó que també va ser un innovador en el camp lèxic. Així, els estudiosos de l'autor han recollit molts mots i expressions que, aparentment, mai abans cap altre escriptor de l'anglès havia posat sobre paper.

Per una banda, la Edgar Allan Poe Society de Baltimore ha publicat en aquest web 356 mots que no es troben referenciats abans. L'any d'aparició del mot, normalment entre 1835 i 1849, s'anticipa a les citacions literàries de l'Oxford English Dictionary o és la més antiga de les que s'hi recullen. En d'altres casos són mots que l'OED ni recull.

Per altra banda, dins del web Poestories trobem una llista de mots de Poe que presenten alguna dificultat de comprensió, fins i tot per als lectors nadius. És un vocabulari de mots, frases fetes i noms propis que arriba als 574 registres.

Per acabar, una recomanació per als interessats en la traducció: Poe, Baudelaire i Riba.


(Avui fa 200 anys del naixement d'Edgar Allan Poe. Aquest apunt respon a la crida feta pel bloc Hespèria a escriure sobre Poe en tal dia com avui. Ens hem assabentat de la proposta ebrenca gràcies a en Víctor Pàmies, que havia estat informat per en Jesús M. Tibau, que havia estat informat per... Matrix té aquestes coses. La il·lustració va signada per un tal Chris i l'he trobada aquí.)

11 comentaris:

  1. Ja podries haver avisat abans de la iniciativa (tot i que, és clar, si l'aniversari és avui...)

    Tinc en ment un escrit sobre Poe. Ara disposo de tot l'any per fer-lo. No serà tan interessant ni sucós com el teu, però. Quina sort parir paraules i que acabin sent-ne referència!

    ResponElimina
  2. Tens raó, benvolgut old ravioli, però jo me'n vaig assabentar just el dia abans i prou feina vaig tenir per fer dos apunts per al mateix dia.

    El teu escrit segur que serà molt més literari i interessant. Aquest és ben senzill.

    ResponElimina
  3. Això dels 365 mots és sorprenent. Bona!

    Tot l'any, ravioli? Què vol dir això?

    ResponElimina
  4. 365 hagués estat més rodó, però per ara hi ha 356 registres, papito del Pepito.

    ResponElimina
  5. Ah, res, Marc... Vol dir que, com que m'he perdut el número rodó, la data senyalada, el dia concertat... doncs ja no importa quan el faci, no?

    No disposo d'anys sabàtics, encara... però tot arribarà!
    I enhorabona una vegada més!

    ResponElimina
  6. Hòstia! M'he perdut la iniciativa... Hora de les confessions. Saps qui va escriure la seva tesina de màster sobre EA Poe? Saps que Cortázar va traduir (amb l'inestimable ajut de la seva dona, Aurora Bernárdez) Poe molt i molt bé (i emmirallant-se sovint en cas de dubte en la traducció de Baudelaire)?

    ResponElimina
  7. gràcies per participar en l'homenatge!

    ResponElimina
  8. 1a pregunta: No fumis, Davit!
    2a: Fins fa poc no en sabia res, però mirant la llista de participants ho he descobert, justament aquí. No t'ho perdis!!

    ResponElimina
  9. Gràcies a tu, Jacme. És un aprenentatge continu i infinit, això de la xarxa.

    ResponElimina
  10. Bon apunt sobre Poe. He destacat aquesta entrada en el meu recull setmanal
    http://sobrellibres.bloc.cat/post/16493/247038
    Salutacions!

    ResponElimina

Quelcom a dir?