14 d’octubre del 2007

Cànon de Riquer, 13

El deliberat títol d'aquest article, de lleus ressonàncies evangèliques, respon a les virtuts que honoren la saviesa del seu protagonista, l'erudit barceloní Martí de Riquer i Morera.
Amb motiu de la reedició de la clàssica Historia Universal de la Literatura que escriví juntament amb José María Valverde, el periodista Arcadi Espada, al suplement "El Cultural" d'El Mundo, li proposa un qüestionari Proust de tema literari que acaba essent el cànon de Martí de Riquer:

1. Millor llibre de cavalleries: Tirant lo Blanc.
2. Millor poema d'amor: en general el cançoner d’Ausiàs March.
3. Millor poema èpic: la Chanson de Roland.
4. Millor vers: qualsevol de Garcilaso de la Vega i qualsevol de Gabriel Bocángel. Així mateix, alguns dels versos lapidaris d'Ausiàs March («Qui no és trist, de mos dictats no cur»).
5. Millor traducció: les del Pickwick de Dickens, la catalana de Josep Carner i la castellana de José María Valverde.
6. Millor novel·la policíaca: les d'Agatha Christie, per exemple, L'assassinat de Roger Ackroyd.
7. Millor biografia: qualsevol de les Vides paral·leles, de Plutarc.
8. Millor novel·la d'aventures: L'illa del tresor, de Robert Louis
Stevenson.
9. Millors memòries: Anàbasi o La retirada dels deu mil, de Xenofont.
10. Millor himne: el Gaudeamus, un himne universitari europeu.
11. Millor crònica o reportatge: la Crònica de Ramon Muntaner.
12. Millor obra sobre Barcelona: Oda a Barcelona, de Verdaguer.
13. Llibre més útil: un diccionari qualsevol, que sigui bo. Que serveixi no només per entendre la llengua sinó també per escriure bé.
14. Millor novel·la psicològica: La Regenta, de Clarín.
15. Millor fantasia: els relats de Poe.
16. Millor drama: Hamlet, de Shakespeare.
17. Millor llibre científic: tota l'obra de Ramón Menéndez Pidal.
18. Millor tractat polític: El Príncep, de Maquiavel.
19. Millor frase de Cervantes: l'elogi de Barcelona: «Barcelona, archivo de la cortesía, albergue de los extranjeros, hospital de los pobres, patria de los valientes, venganza de los ofendidos y correspondencia grata de firmes amistades, y en sitio y en belleza, única».
20. Millor obra còmica: els diàlegs de Llucià de Samosata.

Totes les respostes que hem reproduït aquí, via el blog del Sr. Boix, estan resumides excepte aquella que ha motivat el present article, la 13, i que mostra de manera definitiva com els seus 93 anys no li resten ni una engruna de lucidesa intel·lectual.

Només dos apunts: abans al·ludia al qüestionari Proust que Lluís Permanyer va fer cèlebre en la societat catalana. Doncs en les seves respostes i malgrat els anys que els separen, tan Proust com Riquer comparteixen un mateix heroi literari, el Hamlet. També és de notar que l'escriptor més modern que ens cita Riquer sigui Agatha Christie. Això es deu també a la pròpia intencionalitat de l'entrevistador. Molts entrevistats, p. e., segur que no respondrien igual si els hi demanen el millor 'tractat' de política o el millor 'llibre' de política.

4 comentaris:

  1. "Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus..."

    Que visca don Martín Curiel.

    ResponElimina
  2. El nom de pila t'ha inspirat? Un rampell d'enyor per la joventut perduda? Ai, el divino tesoro... Jo també tornaria a l'Arcàdia.

    ResponElimina
  3. un questionari passat de moda, avui en dia el 90% d'aquesta llista ja no és llegei
    i el llibre mes útil un diccionari ? amb l'internet a cada casa, no sé no sé

    salutacions

    ResponElimina
  4. Reusenc,
    Quan parles d'internet parles o bé de diccionaris en línia, que també són diccionaris, o bé dels correctors dels processadors de text que també es basen en diccionaris. Respecte al fet que el diccionari sigui de paper, és sovint més directe i l'abast de la mà. Ni la majoria de gent té internet, ni tenen el costum de consultar diccionaris en línia ni tenen l'ordinador encès tot el dia. La majoria, no. Llarga vida al paper!

    ResponElimina

Quelcom a dir?