23 de juliol del 2008

El bitòleg

El mallorquí Benjamí Villoslada Gil és bitòleg. De fet és "el bitòleg". Conrea la informàtica, però ell prefereix anomenar-la bitologia, per això que els informàtics remenen bits. Aquesta reivindicació neològica sempre m'havia fet gràcia i havia seguit esporàdicament el seu bloc Bitassa a lloure (aquí explica el perquè d'aquest nom). També és un dels fundadors de Menéame.

Ahir el vaig sentir en la conferència inaugural de les XXII Jornades internacionals per a professors de català, sota el suggestiu títol "Les comunitats són converses". La qüestió era explicar l'origen i evolució d'algunes comunitats virtuals que estan més o menys relacionades amb el català.

La primera sorpresa va ser l'escriptori del seu ordinador, un cub giratori a la pantalla que permetia jugar amb quatre escriptoris alhora, si no ho vaig entendre malament. Tecnologia lliure de Linux. Es diu Gnome i pertany al sistema operatiu Ubuntu. Molt maco. I en lloc de fer la presentació amb un powerpoint, utilitzà una eina del Firefox, ScrapBook, que permet emmagatzemar i organitzar pàgines web en un menú lateral. Una manera diferent de donar suport a allò que explicava.

Començà la comunicació amb el primer llibre on apareix el concepte de comunitat virtual, The Virtual Community (1993) de Howard Rheingold. Entre d'altres coses, ens parlà d'una de les més velles comunitats, The Well (Whole Earth 'Lectronic Link), operativa des de 1985! També comentà la craigslist i d'altres clàssics de la primera xarxa. Dic primera xarxa, però en Benjamí ocupà una bona estona criticant el concepte 2.0., un pèl magnificat pels mitjans, sembla. Quant al català es referí principalment als grups de Google groups en català, operatius també des de fa molt de temps i a les llistes de distribució de la RedIRIS, en especial a Zèfir, llista de la qual sóc membre de fa anys. Ens explicà l'experiència amb Menéame i acabà amb el manifest cluetrain ("markets are conversations. talk is cheap. silence is fatal"), que donà sentit al títol de la conferència. Passo per alt altres coses, que aquest bitòleg n'explicà moltes. Per algú que fa poc que remena blocs com jo, va ser una ocasió per aprendre bastants cosetes.

11 comentaris:

  1. Estàs aprofitant bé aquest juliol per conferenciar, eh? Bravo! Això és un mestre il·lustrat 2.0. :-)

    D'en Benjamí sempre s'aprenen coses i el seu blog és un dels clàssics de la Catosfera. Imprescindible!

    ResponElimina
  2. I de què us serveix els profes conèixer les comunitats virtuals en català?

    Perdona la ignorància.

    ResponElimina
  3. Catalunya serà virtual o no serà. Que de real no sé si ho serem mai.

    ResponElimina
  4. Tinc una gran admiració pel Benjamí (tot i que de vegades hem tingut algunes diferències). És, certament, un gran referent i una veu que sempre és interessant escoltar.

    ResponElimina
  5. Interessant web, sí senyor. Quan em decideixi a actualitzar el meu bloc-roll l'inclouré.
    Gràcies per la recomanació.


    "usfnxvr" a la comprovació.

    ResponElimina
  6. Proposo un boicot al bloc del Gazo fins que no tegui la comprovació.

    ResponElimina
  7. Acabo de treure la "word verification option"!!!

    L'inspector Cortès m'havia acollonit...

    ResponElimina
  8. Ostres, gràcies pels interessants enllaços...

    ResponElimina
  9. Moltíssimes gràcies per la ressenya!

    ResponElimina
  10. Gràcies a tu. Tot i no tenir Wifi, també vam aprendre diverses coses.

    ResponElimina

Quelcom a dir?