29 de gener del 2011

Pioners

Parèmies. A hores d'ara cap lector d'aquest bloc deu desconèixer que en Parèmies, el nostre paremiòleg de capçalera i de guàrdia les vint-i-quatre hores del dia a Internet, en Víctor Pàmies i Riudor, serà el primer català a publicar un llibre amb el sistema del micromecenatge (crowdfunding). I serà així perquè encara li resten vint dies d'exposició pública del seu projecte a la nova plataforma Verkami (es troba justament a mig camí) i ja està a punt d'assolir la quantitat econòmica necessària. Si la iniciativa té un èxit rotund no és perquè sí. És perquè en Parèmies, de fa un grapat d'anys, és el màxim divulgador de la paremiologia a Internet, perquè la gent sap del rigor i l'abast de la seva tasca, i perquè, a més, els qui l'hem tractat, sigui virtualment o en persona, sabem de la seva bonhomia. Amb cara i ulls. Diccionari de dites i refranys sobre l’ull serà el primer llibre fruit del micromecenatge, i els seus micromecenes, quan el tindrem a les mans, sabrem que sense tots nosaltres no hagués estat possible.

Verkami. Sense en Joan, l'Adrià i en Jonàs Sala (pare i fills), tampoc hagués estat possible. Ells són els responsables de la primera iniciativa mataronina (i catalana) de micromecenatge. Un petit negoci familiar (a l'estil de l'empresa catalana clàssica) que confiem que creixi i creixi. Verkami: "un punt de trobada entre gent amb idees, projectes interessants i usuaris amb ganes d'ajudar a tirar-los endavant.". Verkami: un neologisme creat a partir de dos mots en esperanto: verko (obra artística o científica) i ami (amor). Verkami: fer camí en l'amor per la creació.

Esperanto. Hem començat per un diccionari de parèmies sobre l'ull i acabarem, per tancar el cercle, mostrant alguns dels primers diccionaris catalans d'esperanto, obres del pioners de l'esperantisme català.

- Vortaro esperanto-kataluna. Vocabulari esperanto-català de Frederic Pujulà i Vallès (Barcelona: Biblioteca Joventut, 1908).



- Curs pràctich de la llengua esperanto ab les regles gramaticals, exercicis en esperanto y en catalá, y vocabulari català-esperanto contenint prop de 800 mots de Frederic Pujulà i Vallès (Barcelona: Biblioteca Joventut, 1908).



- Vocabulari català-esperanto de Frederic Pujulà i Vallès (Barcelona: Biblioteca Joventut, 1909). En tres edicions diferents.



- Curs pràctic de la llengua esperanto amb les regles gramaticals, exercicis en esperanto i en català, i vocabulari català-esperanto contenint prop de 800 mots de Frederic Pujulà (Barcelona: L'Avenç, 1913).



- Curs complet de la llengua internacional esperanto (gramàtica, exercicis i diccionari) de Jaume Grau Casas (Barcelona: Federació Esperantista Catalana, 1934).

 

- Elements de llengua esperanto. Adaptació catalana per S. Alberic Jofrè (Barcelona: Federació Esperantista Catalana, 1937).




15 comentaris:

  1. Verkami i els mecenes (res de micromecenes, per a i sou immensament grans!) fan possible un somni i una il·lusió.

    I em permeteu la gran oportunitat de controlar absolutament el naixement del meu primer llibre.

    Maquetar-lo, maquillar-lo, abellir-lo, cuidar-lo i oferir-lo a tots vosaltres.

    Verkami és la bomba d'aquest any. Estic segur que els teus lectors hi sabran veure les oportunitats que ofereix.

    ResponElimina
  2. Doncs a mi això de micromecenes ho trobo graciós. Jo em miro cada dia com va pujant la recaptació com una mare que veu créixer el seu fill.

    ResponElimina
  3. Osti, calla, que ara recordo que tinc el convit per passar a demanar el meu exemplar!!!!

    Bona iniciativa, anirem a veure com va!

    ResponElimina
  4. Que bonica la "traducció" que has fet de verkami, això de "fer camí en l'amor per la creació", ho trobo molt encertat.
    I aprofito per donar-vos les gràcies als abloccedaristes, tu, en Víctor, en Marc i en David. Sense aquella experiència, no sé si m'hauria atrevit mai a tirar endavant una cosa com aquesta.
    I felicitats als Víctor, que ha estat el motor de l'arrencada de verkami. Sense ell tot hauria estat molt més difícil.

    ResponElimina
  5. Ben lligat això de l'Esperanto.

    Me n'alegra que encara hi hagi algú que posi de nom a una empresa una paraula derivada de l'Esperanto. Esperem que aquest projecte tiri endavant.

    ResponElimina
  6. Ha estat com comprar una anyada a l'avançada :) Res millor que un autor actiu i no pas dels que s'esperen que els vagin a buscar a casa :)

    ResponElimina
  7. Per al·lusions, m'avançaré al Puigmalet i contestaré els amables lectors d'aquest comentari tan partidista i esbiaixat. :-)

    Allau, em consta que el marcador dels projectes crea addicció. :-)

    Zel, com no t'afanyis et quedaràs sense llibre, que s'acaben!

    Joan (Sala), allò de l'abloccedari va ser espectacular. Jo tampoc ho he oblidat. Però potser oblides que vas ser tu qui ens hi vas enredar!

    I de Verkami només puc sentir-m'hi agraït: m'has ofert la possibilitat de treure el meu primer llibre i per a mi ha estat un honor poder posr el meu granet de sorra perquè una idea tan brillant tingui una mica més de visibilitat.

    Galderich, no dubtis que Verkami tirarà endavant. Jo crec que està superant les expectatives més optimistes i està desarmant les crítiques pessimistes.

    Clídice, si hagués de triar entre una bona ampolla de vi i el meu llibre, em quedo amb el vi. Però quan ja tens un bon índex d'alcohol en sang, un llibret també fa el seu fet. :-)

    ResponElimina
  8. Per seguir el fil, em limitaré a respondre les respostes de l'al·ludit, hehe:

    Parèmies & Allau: El més addicte deu ser l'al·ludit, òbviament. Ara mateix, 3.695 €. Això ja gairebé està!

    Parèmies & Zel: No cal afanyar-se, tampoc. Queden 20 dies...

    Parèmies & Serrallonga: L'abloccedari quedarà per sempre en el record (i en la xarxa, per sort). I el diccitionari, també!

    Parèmies & Pisco: Jo també penso, que com a bona empresa familiar nostrada, tirarà endavant. I tant!

    Parèmies & Clídice: Aquestes referències conjuntes de Clídice i alcohol són de molt mal gust (tot i que em sonen d'alguna banda):P

    ResponElimina
  9. O.O de mal gust comparar un llibre d'en Pàmies amb un vi excel·lent i exclusiu com són els que es compren a l'avançada? marededéusenyor!

    ResponElimina
  10. Tot i que..., si he de triar entre un bon vi i el bon llibre del Parèmies, em quedo amb la companyia de la Clídice ;)

    ResponElimina
  11. Ostres, quin post més maco!! Això és tot un homenatge a en VÍCTOR!! :-))

    I és cert, el marcador aquell és addictiu!! Enganxa un munt...

    Per cert, PUIGMALET, "Tot i que..." ho diu en MAS del Polònia ;-))

    ResponElimina
  12. Has vist avui el marcador del Parèmies? Li falten només 75 €. Això ja està fet i molt que ens n'alegrem!

    ResponElimina
  13. Hahaha ni fet expressament!! Just vinc d'allí i acabo de constatar això, que només són 75 Eurus!!... salto aquí i justament comentaves el mateix :-))

    ResponElimina
  14. Estem tots pendents del moment. Sembla un part, això... :D

    ResponElimina
  15. Però quan arribi a la xifra marcada no s'acaba tot, eh! Que si hi ha més gent interessada, endavant i fem una tirada més gran.

    He de preparar un vídeo per celebrar el moment. A veure si me'n surto amb això de fer vídeos promocionals de menys de dos minuts. :-)

    ResponElimina

Quelcom a dir?