12 de desembre del 2011

15 de desembre, sant ...



Desconec si en Joan Arimany és parent d'en Miquel Arimany, però sé que, a banda del cognom, comparteixen la inclinació lexicogràfica. En Joan és un devot blocaire que fa temps que omple la blocosa de manifestacions religioses populars catalanes, beneïda dèria que l'ha portat a publicar un curiós Diccionari de sants històrics catalans (El Farell edicions):
"Les santes i els sants han ocupat un lloc rellevant dins el cristianisme. Se’ls considera intercessors i protectors de la resta de devots. El Diccionari de sants històrics catalans ens permet conèixer, a part de la seva biografia i de la seva obra, d’altres aspectes: les poblacions on han estat vinculats, com se’ls representa en l’art i la seva devoció popular. Entre aquests, en cal destacar els màrtirs de l’antiguitat, bisbes de les diòcesis medievals, missioners a terres d’Amèrica i Àsia o fundadors de diverses congregacions religioses."

Presentació del diccionari aquest dijous 15 de desembre, sant ..., a les 8 del vespre, a la Biblioteca Municipal de Manlleu.




9 comentaris:

  1. Sant Valerià? Em sembla que passo massa temps a can McAbeu.

    ResponElimina
  2. Valerià, 23 de juliol.
    A mi ja m'agradaria tenir temps per passar-lo a cal Mac, ja... :(

    ResponElimina
  3. Ja notava jo que em xiulaven les orelles! ;-D
    A veure, segons el calendari de La Caixa avui 15 de desembre és Sant Valerià però com que ja he vist que a ALLAU no li has donat per bona aquesta resposta he consultat altres fonts, gairebé tan reputades, i el "Calendari dels Pagesos" ens diu: 15 desembre; St. Valerià Bisbe, Maximí Confessor i Sta. Cristiana (Nina) Esclava.
    No faré cap comentari, te'ls deixo per tu. :)
    Per cert, aquest Diccionari de Sants ha de ser força interessant.

    ResponElimina
  4. Segons el Diccionari dels sants de cada dia (1965) de Dom Philippe Rouillard, el 15 de desembre se celebra santa Cristina, santa Maria de la Creu di Rosa i sant Urbici. A sant Valerià, bisbe de Niça, li dóna el 23 de juliol, però ja se sap que els sants es desplacen pel calendari amb molta facilitat. O sigui que a vós tampoc us dono per bona la resposta :P

    ResponElimina
  5. Acabo de descobrir a la santopedia.com (que desconec si és font gaire fiable) que sant Valerià se celebra el 23 de juliol i el 15 de desembre. El de juliol és un bisbe francès de Cimiez. El de desembre és un altre bisbe tunisià, d'Abbensa. El més curiós és que diu que els dos van morir el mateix any: el 460. Dos bisbes homònims i que moren el mateix any.

    ResponElimina
  6. He trobat aquesta web on citen 21 sants diferents pel 15 de desembre (i encara hi falten algun dels que has dit tu).
    Tampoc sé si és gaire fiable o no, però estic descobrint que això del santoral té més matisos que els que ens podíem pensar en un primer moment... potser en podríem fer un llibre. :-)

    ResponElimina
  7. Coi, en aquesta web hi ha 11 sant valerians diferents... Un llibre només sobre els Valerians, caldria!

    ResponElimina
  8. Avui és també sant Urbici, dit sant Urbe també...i té un full de goigs molt aconseguit...!
    http://bibliogoigs.blogspot.com/2011/12/goigs-de-sant-urbici-dit-sant-urbe-la.html

    ResponElimina
  9. Doncs sí, aquest Urbici el recull el Diccionari dels sants de cada dia (1965) de Dom Philippe Rouillard. Confio que la presentació anés molt bé!

    ResponElimina

Quelcom a dir?