20 d’abril de 2012

Viatge de paraules


"A principis del segle XX l'estudi científic de la llengua catalana tot just comença. Un capellà mallorquí, Antoni Maria Alcover, inicia una obra titànica que no veurà acabada: el diccionari de la llengua catalana. Serà el filòleg menorquí Francesc de Borja Moll qui culminarà la feina.
Aquesta és la història de dos homes embarcats en un viatge apassionant."

Així comença un llargmetratge documental de l'any 2002 sobre l'empresa de confecció del grandiós DCVB, l'Alcover-Moll, dirigit per Cesc Mulet i Jaume Mir i coproduït per la mallorquina La Perifèrica i TV3. El vídeo de dalt n'és només el tràiler. Clicant el fotograma inferior (el rostre de l'actor que interpreta mossèn Alcover) podeu accedir al vídeo complet, al web de TV3.

10 comentaris:

 1. Ui, què bo! Ja me l'he marcat a favorits i queda pendent de veure!

  M'has recordat que fa uns anys vaig llegir un llibre, que no aconsegueixo recordar el títol ni l'editorial, però era una mena de dietari del seu viatge per terres pirinenques en el que fou una part dels seus viatges a la recerca constant de mots, paraules i lletres.

  Un llibre que el vaig trobar brutal. Apassionant.

  ResponElimina
 2. Veus? què faríem sense tu! se m'havia passat aquest documental.

  ResponElimina
 3. Un diccionari que és molt útil per a fer treballs filològics, i també per conèixer paraules en català-valencià-balear de diferents períodes de la història de la llengua catalana.
  Bon apunt!

  ResponElimina
 4. Porquet, ben segur que parles del "Dietari de l'excursió filològica 1906" publicat per Proa l'any 2006, tot coincidint amb el centenari.

  ResponElimina
 5. Porquet: Qui no té memòria, ha de tenir amics. Aquest Caballé se les sap totes...

  ResponElimina
 6. Clídice: A mi també se m'havia passat, per això l'he recuperat deu anys després...

  ResponElimina
 7. Arlequí: Les virtuts del DCVB són infinites. Tenim un tresor de la Romània lingüística.

  ResponElimina
 8. Caballé: Merci per la resposta! Estic una mica desblocat aquests dies, així que ha anat molt bé el teu comentari.

  ResponElimina
 9. Pisco: Es veu petit, però què hi farem... El Fary va intentar fer-ne un enllaç amb millors condicions (gràcies de nou) però no va reeixir del tot.

  ResponElimina

Quelcom a dir?