10 d’abril del 2013

Diccionari de ceràmica


Susan Mussi és ceramista i especialista en ceràmica, concretament en majòliques. Autora del llibre electrònic Majolica. The method of decorating ceramic, també ha creat un altre recurs digital que tracta de la mateixa disciplina: el Diccionari de ceràmica.

El diccionari digital

Coberta del llibre digital
Aquest diccionari és trilingüe: tots els seus continguts es troben en anglès (la llengua original), català (ajudada per la també ceramista Núria Pié) i espanyol. Tot i ser anglesa de naixement, Mussi (Henfield, 1940) té vinculacions familiars amb Barcelona, i d'aquí el caràcter multilingüe de l'obra. Quant a la feina, l'autora explica que el seu mestre en la decoració de majòliques va ser Benito Arroyo, qui fa 30 anys es va retirar. Llavors ella va obrir el seu negoci de ceràmiques: Bensu ceràmica, especilitzant-se en el mètode Majòlica de rajoles pintades a mà.

L'obra, atractiva visualment, és enciclopèdica i molt il·lustrada, tant amb dibuixos com amb fotografies (fins i tot diu que està realitzant vídeos). Inclou aproximadament un miler de termes ceramístics definits, amd diferents estils i tècniques de treball. Mussi diu que és un diccionari obert a tots els entesos que vulguin compartir coneixements sobre la matèria, i per aquesta finalitat posa formularis de contacte.    

Com a precedents lexicogràfics, i sense ànims d'exhaustivitat, trobem l'article "Vocabulari ceràmic" d'Albert Pérez a la revista de Paterna Alborgí (1998, núm. 1, p. 19-47), amb 248 termes. El mateix autor va ampliar la seva recerca a Vocabulari valencià de ceràmica (Paterna: Ajuntament de Paterna, 1995), amb uns 375 termes en català i castellà; La ceràmica de Manises: els seus vocables i locucions de Ferrís i Gimeno (València: Diputació Provincial de València, 1987), amb uns 850 termes; el Glossari escultòric: termes relacionats amb el treball de la ceràmica, el ferro i la pedra d'Armand Pedrós (Mallorca: Documenta Balear, 2008), amb un centenar de termes centrats en l'escultura; i el Lèxic dels oficis d'art de Matilde Giner (Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1988), amb els termes en català i castellà. Aquesta obra també inclou termes ceramístics, però el seu camp de treball és molt més ampli. Aquest lèxic es reimprimí amb el nom de Vocabulari dels oficis d'art. També podem trobar alguns termes relacionats amb la ceràmica al Lèxic d'art de Rosina Lajo (Madrid: Akal, 1993) o al Diccionari de l'art i dels oficis de la construcció de Miquel Fullana (Mallorca: Moll, 1974). En línia tenim el més senzill (uns 200 termes) glossari ocupacional del Terrissaire ceramista .(Barcelona: Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya, 2003), en català i castellà. Moltes d'aquestes obres estan il·lustrades. Incloure dibuixos als diccionaris no és el més habitual, però l'àmbit lexicogràfic de l'art hi té inclinació.

Medalló ceràmic dedicat al lexicògraf Samuel Johnson

12 comentaris:

  1. Li envio aquest article a un amic ceramòleg que segur que li agradarà...

    ResponElimina
    Respostes
    1. ceramòleg... Ja has aportat un neologisme a la causa ceramista. :)

      Elimina
  2. Respostes
    1. I tant, si dóna. I encara més que donaria si fes els apunts complets com els fas tu ;)

      Elimina
  3. Quan he llegit el títol he pensat que era un diccionari "fet" de ceràmica i he pensat: "Mira que útil, t'emmanises el bany amb el diccionari i si has de buscar alguna cosa mentre...". Però ja veig que es tracta d'una altra cosa... :(

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si mai trobo un diccionari fet de ceràmica tranquil que el posaré a cal Gazo. :)

      "emmanisar"... Mai ho havia sentit. Serà que a casa no hi tinc ceràmica de Manises. Fantàstic!

      Elimina
    2. Ai, els principatins! Heu de viatjar més! ;)

      Eva

      Elimina
    3. Si diuen que els catalans sempre volten pel món... De mots mai n'hi ha prou, esclar.

      Elimina
  4. D'aquest diccionari en varen parlar a l'Espai Internet del Telenotícies de diumenge passat: 07/04/2013: Un gran diccionari de ceràmica online.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Merci per l'enllaç, Caballé. Volia compartir el vídeo a l'apunt però no vaig trobar el com. No tots sabem tanta informàtica...

      Elimina
  5. Com sempre, un apunt molt interessant i molt ben documentat pel que fa a la bibliografia.

    De la rajola al totxo només hi ha un pas, i els diccionaris com més totxos són, més lleixa ocupen.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per això hi ha qui els dóna altres usos:
      http://lexicografia.blogspot.com/2010/06/als-peus-de-donna-leon.html

      Elimina

Quelcom a dir?