1 de gener del 2014

Luxe lexicogràfic



Un luxe per a una llengua és disposar d'autors com en Joan Coromines, un dels més grans romanístics del segle XX. Entre les seves obres destaquen els monumentals Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana i l'Onomasticon Cataloniae. El primer, conegut com a DECat o simplement el "Coromines", és un diccionari en deu volums publicat per Curial entre 1980 i 1991, després de 60 anys de recerca i gràcies a l'impuls final de Max Cahner. És la principal referència lexicogràfica de l'etimologia catalana, i una de les més importants de tota la lingüística romànica.

Aquest 2013 que acabem de deixar enrere la Fundació Coromines i Ara Llibres han tret al mercat un luxe lexicogràfic: una versió abreujada en tres volums del Coromines, sota el nom de Diccionari etimològic essencial de la llengua catalana. La revisió ha anat a cura del lingüista Josep Ferrer, membre de la Fundació Coromines i deixeble de l'autor. Aquesta nova obra conté més de deu mil de les entrades principals dels deu volums originals —de fet en l'obra inicial hi ha nou volums d'entrades i un darrer d'índexs i suplement. A més, té el valor d'incorporar les darreres correccions que va fer-hi el mateix Joan Coromines.

Els catalanoparlants tenim la immensa sort de disposar en línia d'alguns dels principals diccionaris de la nostra llengua. Malauradament no és el cas del DECat, així que, si tenim dèria per saber l'origen dels nostres mots i no anem fluixos d'armilla, aquest nou Coromines tripartit és un luxe lexicogràfic a tenir en compte. 

    

8 comentaris:

  1. Una excel·lent notícia! Certament, aniria molt bé poder-ne disposar en versió digital, com tots els que ja esmentes, que no són pocs i són utilíssims. Però em temo que trigarem anys a tornar a tenir pressupostos per a cosetes com aquesta, tan "poc importants" perquè es veuen poc i se'n parla menys. En fi, gràcies i bon any 2014!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Confiem que siguin els menys anys possible. Avui en dia, la informació en línia és més necessària que mai. El cas del DCVB hauria de ser l'exemple a seguir. Bon any!

      Elimina
  2. Caram! però no desisteixo que algun any, els Reixos, em portin el complet :) Bon any i tot això :)

    ResponElimina
  3. Important notícia lexicogràfica! Ens l'haurem de mirar per valor-ne la compra!

    ResponElimina

Quelcom a dir?