18 de gener de 2008

L'altre OPTImotFa poc va néixer OPTImot i aquí en vam informar convenientment.

La sorpresa és que, amb tants pocs mesos de vida (no arriba als sis), ja té un germanet, i pel que semblaria en principi, la mare Internet ha parit directament un germà gran. L'OPTImot alternatiu o l'altre OPTImot, no sabem ben bé com dir-li, té semblances i diferències amb el primer. Primer sorprèn que tingui el mateix nom, amb la mateixa combinació de majúscules i minúscules. En segon lloc, té l'avantatge de tenir una URL més fàcil d'aprendre, simplement www.optimot.com. El primer és públic i el segon és, en les seves paraules, "una iniciativa altruista" que és "possible gràcies al voluntariat d'algunes persones". La seva intenció és ser un complement del primer (com el diccionari que presentava ahir! Els temps no canvien). Aprofita la tecnologia de cerca del Google amb molts recursos ja existents a Internet.

I de teca què? El primer OPTImot tenia 6 fonts. Aquest nou en té, per ara, 27. Algunes són compartides, com l'imprescindible DIEC2, i d'altres, no. El primer té el bilingüe castellà-català de l'Enciclopèdia, però el segon té l'Alcover-Moll. El nou també inclou altres fonts molt valuoses, com fonts d'Andorra, del País Valencià, els refranyers del superVíctor Pàmies, etc. A més, aquest segon permet refinar la cerca amb les categories de "Fitxes", "Diccionaris", "Gramàtica" i "Dubtes".

Llavors fem la prova. Busquem, a l'atzar, 10 mots en els dos invents, i anotem els resultats de l'experiment:
 1. 'Basarda' 1r: 12 2n: 3
 2. 'Xerinola' 1r: 8 2n: 1 (sense la definició del DIEC2)
 3. 'Lexicografia' 1r: 11 2n: 9 (sense la definició del DIEC2)
 4. 'Atzucac': 1r: 11 2n: 3 (sense la definició del DIEC2)
 5. 'Cartenir': 1r: 4 2n: 0
 6. 'Estupend' : 1r: 5 2n: 1
 7. 'Serenitat' : 1r: 19 2n: 5 (sense la definició del DIEC2)
 8. 'Deportiu': 1r: 2 2n: 1 (el DIEC2 no en té cap entrada)
 9. 'Iconòfor': cap resultat.
 10. 'Gàubia': cap resultat.
Què pensar de tot plegat? Doncs que, realment, i malgrat no ho indiqui a la web, està en proves (en Toreg, un dels altruistes voluntaris, ens ho confessa). Té aspectes evidents a millorar (com les respostes del DIEC2), però una vegada es millorin aquestes mancances tindrem un motor lexicogràfic ben potent. Per ara, prudència amb els resultats obtinguts.

Ja tenim dos grans agrupaments de recursos lingüístics en una sola cerca per facilitar-nos les coses, però, ¿no aniria millor un de sol amb tot això junt? Opino que sí, però deuen existir dificultats tècniques que se m'escapen. I per què copiar-ne el nom? ¿El primer, de la implacable Generalitat, no reclamarà contra el segon, d'uns senzills voluntaris altruistes? Confiem que no.

Per cert, el nou té en contra, ara mateix, la seva posició en la cerca del mot 'OPTImot' al Google. En primer lloc hi apareix el públic, en segon lloc la referència del Gazophylacium (això de compartir inicial amb el Google funciona) i no és fins el divuitè lloc que ens apareix el nou OPTImot. Però aquestes coses canvien ràpid, afortunadament per a ells.

En fi, llarga vida als OPTImots, i que els seus fills, com hauria de ser sempre, superin clarament els pares.

6 comentaris:

 1. Puigmalet, vaig rebre un comentari al meu blog també sobre aquesta iniciativa.

  D'entrada, em mostro sempre "recelós" davant les iniciatives anònimes o sense una autoria clara, quan res justifica aquest anonimat.

  Aquesta nova eina aprofita les opcions que facilita Google de fer els teus propis metacercadors, indicant en quines fonts ha de fer la cerca.

  De fet, encara no n'han fet publicitat, però des dels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona s'està treballant en un multicercador terminològic i un multicercador lingüístic, basat també en aquesta funció de Google.

  I sense anar més lluny, estava confeccionant també un multicercador paremiològic. Però encara l'he d'afinar i cal no oblidar que és un servei beta de Google, susceptible de canvis i de resultats inesperats.

  ResponSuprimeix
 2. Els multicercadors estan de moda.
  I veig que m'has afegit de font al teu. Això dóna prestigi a l'eina, clar que sí! ;-)

  Realment seria bo un de sol que unifiqués tots els recursos disponibles a Internet, sigui el camp de treball que sigui.

  A mi també m'estranya aquest anonimat a l'autoria (de fet el meu primer informador em va escriure un comentari 'anònim'), i també m'estranya l'ús del mateix nom que l'altre OPTImot, i el perquè posar-lo en marxa si encara no funciona del tot bé...

  ResponSuprimeix
 3. Vinga, especulem:

  1) un dels lingüistes va ser foragitat del primer projecte Optimot i ara s'ha venjat amb una eina més acurada que deixa en evidència els seus antics companys i, per suposat, el seu cap;

  2) hi ha un màster en marxa en alguna d'aquestes facultats que surten com bolets i diversos alumnes estan fent projectes paral·lels;

  3) la deesa Lexicografia existeix i ha parit ella sola aquest web per generació espontània.

  S'admeten més propostes, és clar.

  ResponSuprimeix
 4. No, si aviat tindrem l'eco-Optimot, L'Optimot/Optimote, l'Optimot gradualista, l'Optimot sostenible, l'Optimot neonacionalista, l'Optimot federaista asimètric, l'Optimot
  social liberal, l'Optimot valencià, l'Optimost i l'Optimist.

  ResponSuprimeix
 5. Si en voleu saber quelcom del segón OPTImot, i de passada esgarrifar-vos una mica, feu una cerca a www.domains.com d'optimot.com.

  El domini 'optimot.com' us sortirà registrat, però 'clickeu' al petit interrogant del costat. Us apareixerà com a titular aquest tal Toreg, i de passada us apareixerà PASTANAGA PRODUCCTIONS.

  Ara aneu a www.youtube.com, proveu "pastanaga productions" i flipeu.

  Vosaltres mateixos.

  Podria haver passat que algún espabilat ha pensat que l'accés a la pàgina web oficial de l'OPTImot era massa complicada (no és directa, si no a través de gencat), ha comprat el domini, l'ha omplert de continguts amb l'ajut d'algún linguista foragitat (com diu oriolvidal) i a esperar que la Gene la vulgui comprar (i el tal Toreg cobrar)

  Bé, només és una malpensada, eh!!

  ResponSuprimeix
 6. Ury, la 3, sens dubte!

  Marc, i el CROSTImot, també.

  .com, que malpensat, fer negoci amb la lexicografia... On s'és vist... Estarem atents als esdeveniments.

  ResponSuprimeix

Quelcom a dir?