29 d’octubre del 2009

Fabra segons Passarell


Pompeu Fabra segons Jaume Passarell (Font)


Jaume Passarell i Ribó
(Badalona, 1890 - Barcelona, 1975) va ser dibuixant humorista, especialment caricaturista, periodista i escriptor. Formava part de l'equip d'El Be negre i col·laborà, entre d'altres, a La Publicitat i Mirador. Algunes de les seves obres són: Cent ninots i una mica de literatura (1930), Vida, obra i anècdotes d'en Santiago Rusinol [sic] (1931), L'inventor Narcís Monturiol (1935), Pompeu Fabra (1938), Llibre dels llibreters de vell i de bibliòfils barcelonins d'abans i d'ara (1949), Homes i coses de la Barcelona d'abans (dos volums, 1968 i 1974) i "La Publicitat", diari català (1971). Amb el pseudònim de Salvador Bori va publicar Tres maestros del lápiz de la Barcelona ochocentista : Padró, Planas, Pellicer (1945). A banda, il·lustrà llibres com ara La bassa roja (1924) de Prudenci Bertrana, Cartilla de gramàtica catalana (1931) de Ramon Torroja, La masia catalana. Origen, esplendor i decadència (1947) de Josep Gibert, Cançons populars catalanes (1948) de Josep Subirà, etc.


La seva biografia popular Pompeu Fabra va ser publicada a Barcelona l'any 1938, enmig de la guerra civil, per la Biblioteca política de Catalunya (col·lecció Homes de Catalunya). La connexió entre els dos tenia un nom: Badalona. Passarell n'era fill i Fabra va ser-ne fill adoptiu (hi havia viscut molts anys i va ser el director de la seva Escola d'Arts i Oficis).

Uns anys abans d'aquest llibre, s'havia publicat un Homenatge a Pompeu Fabra (Badalona: Associació de la Premsa de Badalona, 1934) en el qual trobem aquesta descripció que Jaume Passarell fa del nostre lingüista, un bon complement de la caricatura:
"Duu sempre les persianes dels ulls tirades. Per tal de dissimular-ho, fa fum amb la pipa. Quan li parleu, les aixeca un pam i us mira, estranyat, per sota. Si dieu una cosa graciosa i divertida, tira les persianes enlaire. Els ulls se li encenen com dos llumins, i les orelles se li adrecen. El seu rostre, aleshores, s'omple de resplendor. Si us surt una bajanada, arria les persianes avall altre cop."
Sobre aquest caricaturista badaloní existeix l'estudi Jaume Passarell i Ribó: obra publicada de Margarida Abras Pou (Badalona: Museu de Badalona, 1991).

2 comentaris:

Quelcom a dir?