27 d’octubre del 2011

El somieig del Canigó



La noia d'aquesta imatge es troba gaudint d'un moment de relaxació ajaguda al llit. O és terriblement curta de vista, o ha aprofitat que tenia un diccionari sobre el rostre per fer una pausa en el seu quefer intel·lectual.

La fotografia és de Carme Puértolas i es troba en la coberta del Bocavulvari eròtic de la llengua catalana. Segles XVIII, XIX i XX (1990) de Pep Vila, una obra que recull mots i expressions del llenguatge eròtic català a partir de textos de la nostra literatura. Pertany a Edicions de la Magrana, tot i que, per a l'ocasió, com es pot veure a la coberta, es van rebatejar com a "La Marrana".




Fa pocs dies, un lector del bloc em va fer adonar que la model de la coberta sostenia un diccionari Canigó. Les lletres estan invertides (tota la imatge deu estar girada), però no hi ha lloc per al dubte: el motiu d'aquest agradable moment de relaxament és un diccionari Canigó català-castellà castellà-català de l'editorial Sopena, obra del terrassenc Pere Elies i Busqueta (1909-2002), que es publicà el 1975 en primera edició i es reedità repetidament.

Pere Elies, com a lexicògraf, també és autor d'El meu primer Sopena. Diccionari infantil il·lustrat (Barcelona: Sopena, 1968), el Diccionari Iter castellà-català catalán-castellano (Barcelona: Sopena, 1979) i del Nostre. Diccionari il·lustrat de la llengua catalana (Barcelona: Sopena, 1983); d'aquest darrer en vam parlar recentment.


Cobertes del Canigó de 1975 (com les de la fotografia)


Sobrecobertes del Canigó de 1975 (no apareixen a la fotografia)


Les relacions entre el Canigó i l'erotisme no acaben aquí. D'altres blocaires troben referències filogais en innocents il·lustracions com aquesta (p. 439 de la primera edició):





Hi ha dos aspectes més de la coberta de La Marrana que no desvetllaré aquí. Un perquè no el sé i l'altre perquè el trobareu fent clic a la paella (contingut només per a adults):



El que desconec és quin és l'altre llibre que acompanya el somieig de la model de la portada. El que es troba a tocar del coixí...

2 comentaris:

  1. Una coberta ben marranota per un diccionari... digne de la Galeria X!

    Per cert, tens la coberta del bocavulvari dedicat a l'Edat Mitjana?

    ResponElimina
  2. Gràcies per la indecent col·laboració, sant patró!

    Sí que la tinc, merci.

    ResponElimina

Quelcom a dir?