14 d’abril del 2008

Hem canviat el passaport pel diccionari

"Hem canviat el passaport pel diccionari"
Amadeu Abril

Durant la darrera Setmana Santa vaig aprofitar per llegir un llibre que té una connexió directa amb els blocs: Nació.cat (Mina, 2007) del periodista Saül Gordillo. L'autor, un dels blocaires més famosos del país, repassa la història del domini .cat en una narració àgil i entretinguda que barreja la informàtica, la política i la psicologia jurídica i empresarial en llurs justes proporcions.

El llibre explica com primer es va intentar aconseguir el domini .ct sense èxit. Els dominis de dues lletres es reserven per a estats, així que per la via política ho teníem magre. La solució per a obtenir el domini propi va ser canviar el passaport (la via política) pel diccionari (la via lingüística i cultural). L'autor d'aquesta citació tan simbòlica és Amadeu Abril, un advocat català pioner en la difusió d'Internet. Amb els resultats a la vista, va ser tot un encert agafar el diccionari com a símbol de la cultura i la llengua.

Malgrat les minses opinions contràries (aquesta és, per exemple, tot un exercici de llibertat), el .cat es va aprovar a la 1.04 (hora catalana) del 16 de setembre de 2005, i és el primer de tot el món destinat a una comunitat lingüística i cultural. I no només és el primer sinó que té una bona salut, amb un creixement constant des de l'inici (l'abril de 2006 va obrir-se el registre al món). És un domini de primer nivell patrocinat per la Fundació .cat.


Només vull acabar recordant que una de les condicions expresses en la negociació amb l'ICANN va ser que només es podien registrar pàgines web .cat sobre gats si aquestes eren escrites en català. ;-)

8 comentaris:

  1. Ostres, aquest matí he escrit un comentari... Ja veig que no sóc digne d'entrar a casa teva. Snif.

    Només volia dir-te que m'ha agradat molt l'article del Pedreño.

    Ladran, luego cabalgamos.


    que t'has enfadat?

    ResponElimina
  2. L'amor és etern mentre perdura. Qui ho va dir? Estic fatal. Tinc diccitionaritis.

    ResponElimina
  3. L'article del Pedreño mereix constar als anals (sí, amb una ena) del periodisme.

    L'amour est éternel tant qu'il dure (Henri de Régnier).

    ResponElimina
  4. I això que dic sobre els gats no és cap broma. Si avui s'entra a

    http://www.catablocs.net/

    un hi troba gats!

    ResponElimina
  5. DirectNIC és una empresa de dominis a Internet.

    Quan caduquen dominis, els compren o els retenen ... i els retornen a «bon preu» si hi ha algú interessat a comprar-lo o recuperar-lo.

    Els qui tingueu domini propi i un trànsit de visites prou elevat, aneu amb compte que no us caduqui el domini o us el ciberocuparan en pocs minuts!

    Però els Catablocs els tenim sota el domini .CAT: catablocs.cat.

    ResponElimina
  6. Okupes de dominis... Interessant.

    Encara hi ha webs amb l'enllaç de catablocs.net. El que és curiós, més enllà que hagi caducat, és que ara hi apareguin gats. Deu ser una estratègia comercial per revendre el domini.

    ResponElimina

Quelcom a dir?