26 de setembre del 2008

10 anys del DIEC1

El CEL (de fet, lo CEL), ubicat a Alcanar, és el Centre d'Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels PPCC (Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports i Maestrat). O sigui, un grup de lingüistes que comparteixen el mateix territori i els mateixos objectius: l'organització i la difusió d'activitats relacionades amb la llengua i la literatura catalanes.

Una d'aquestes activitats tingué lloc a Tortosa el 26 de novembre del 2005: la celebració del desè aniversari del DIEC1 (que aparegué el setembre del 1995), amb la intervenció de Carles Miralles, Jordi Ginebra, Àngela Buj, Lluís Gimeno i Xavier Rull.

Enguany s'ha publicat l'edició en paper d'aquesta jornada (a cura d'Albert Aragonés Salvat), que recull els següents articles: "Crònica de la jornada «10 anys del Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (1995-2005)»" de Carles M. Castellà, "Ciència i política en el Diccionari de la llengua catalana (1995) de l'Institut d'Estudis Catalans" de Jordi Ginebra, "De Tortosa a Benassal: aportacions al Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans" d'Àngela Buj, "Els autors castellonencs Joaquim Garcia Girona i Josep Pascual Tirado, i el diccionari normatiu" de Lluís Gimeno, i "El vocabulari especialitzat i altres aportacions en el diccionari normatiu" de Xavier Rull".

El DIEC1 és una obra central en la lexicografia catalana recent. Després de seixanta-tres anys reeditant el Fabra (en trenta-dues edicions), per fi apareixia un nou diccionari normatiu. Ara bé, potser perquè les expectatives eren moltes i l'obra era molt anhelada, la seva publicació no va estar exempta de controvèrsia. És així com aquest llibre té un doble vessant: commemorar l'efemèride i recollir algunes de les reflexions lingüístiques que l'obra ha generat.

Aquest llibre ve a acompanyar altres obres que han criticat el DIEC1, com ara el polèmic Diccionaris, normativa i llengua estàndard. Del Fabra al Diccionari de l'Institut de Francesc Esteve, Josep Ferrer, Lluís Marquet i Lluís Moll (Ed. Documenta Balear, Palma de Mallorca, 2003). A la bibliografia de lexicografia catalana hi ha més articles sobre el tema.



Agraeixo al professor Xavier Rull, de la Universitat Rovira i Virgili i de la Universitat de Lleida, el detall que ha tingut de fer-me arribar un exemplar d'aquest llibre, difícil de trobar a Barcelona.

2 comentaris:

Quelcom a dir?