5 de gener del 2009

Un Fabra en tres volums


L'altre dia, un lector anomenat Joan es va posar en contacte amb mi per tal de fer-me saber que tenia un Diccionari general de la llengua catalana de Pompeu Fabra (1a edició de 1932) enquadernat en tres volums. I aviam si n'hi podia donar alguna altra informació...

El Fabra, com es coneix popularment, es va publicar primer en fascicles, per subscripció, des de l'any 1931 i amb un preu de 2,50 ptes cadascun. Se'n van fer de 20 a 25 fascicles. I tot seguit va sortir l'edició relligada, que és l'única que jo he pogut mai tocar.

Intrigat per aquests fascicles, els havia buscat per biblioteques, sempre amb resultat negatiu. També havia preguntat a alguns importants fabristes contemporanis (algun d'ells, també col·leccionista) i mai tampoc me n'havien sabut dir res.

Aquest Fabra en tres volums té exactament les mateixes característiques (quantitat de pàgines, tipografia, mida del paper...) que l'edició en un sol volum de la primera edició de la Llibreria Catalònia.

Potser aquesta fotografia (la de l'esquerra) que amablement m'ha enviat en Joan és la primera prova documental de l'existència del Fabra en fascicles. ¿Quin altre, sinó, pot ser el motiu pel qual algú es fa enquadernar així una obra que sempre s'ha trobat en un sol volum?

8 comentaris:

  1. Ostres amb el Fabra em topat !!!

    bon any a tots i una abraçada

    ResponElimina
  2. Amb el Mestre hem topat, ja ho pots ben dir.

    Una forta abrossada i un brossany 9, reusenc!

    ResponElimina
  3. "Cum autem adversae circumstantiae politicae prosecutionem Causae impedivissent, novus informativus processus in archiepiscopali curia Bonaerensi anno 1928 instructus existentiam famae martyrii eiusque causae luculenter demonstravit ita ut praehabitis de more discussionibus Commissio introductionis Causae a Summo Pontifice Pio XI die 13 Septembris anno 1932 signaretur."

    Com sens dubte haureu endevinat, l'edició en tres volums fou un homenatge a la Santíssima Trinitat en èpoques de persecució política a Europa.

    ResponElimina
  4. El Fabra es publicà el 30 de novembre del 32, però la pista sembla però intrigant com per ser versemblant. :)

    ResponElimina
  5. "prou intrigant", volia dir abans. Aquest Blob em fa tremolar les lletres.

    Troballa virtual, Galderich, però gran troballa per a mi, sens dubte.

    ResponElimina
  6. Amb el mes de gener comença la temporada de fascicles. L'única sortida per la maleïda crisi és l'especialització. Per què no el Fabra en fascicles? De nou, i amb algun vidre de Svarovski a la portada.

    ResponElimina
  7. Millor esperar l'any 2032: El Fabra en edició luxosa especial del centenari. I ja brillarà per si sol sense cristallets.

    ResponElimina

Quelcom a dir?