5 de febrer del 2009

Volem la plaça de Pompeu Fabra

D'un temps ençà hi ha un logo al lateral del Gazophylacium reclamant una plaça per a en Pompeu Fabra. Es tracta d'una campanya endegada per un grup de badalonins per tal que Badalona recordi com cal la figura del mestre Fabra. Reprodueixo tot seguit l'escrit que podeu trobar al seu web. Si hi esteu d'acord, us hi podeu adherir als enllaços de sota.

"Pompeu Fabra és el badaloní d’adopció més il·lustre. Fabra va viure gairebé 30 anys a la nostra ciutat, mentre feia la seva obra més important, el Diccionari de la Llengua Catalana. Tanmateix, Badalona gairebé no ha dedicat a Fabra cap espai públic rellevant. De les tres cases on va viure, ja només queda la del carrer de la Mercè i allà no hi ha ni una simple placa que el recordi. Amb Fabra, hi tenim un enorme deute pendent. Quina oportunitat, doncs, la de donar ara el seu nom a la gran plaça prevista entre l’avinguda Martí Pujol, el carrer de la Creu, la Via Augusta i Sant Ignasi de Loiola. Un espai formidable, que està cridat a ser porta d’entrada a la nostra ciutat, ja que en el subsòl hi haurà la confluència de dues línies de metro. Imagina’t que, a més de tenir el nom a la plaça, Pompeu Fabra també dóna nom a l’estació de metro. No creus que, si una ciutat mereix tenir la primera estació de metro dedicada a Pompeu Fabra,… aquesta és Badalona? A hores d’ara, hem presentat una instància a l’Ajuntament de Badalona i hem sol·licitat una entrevista amb l’alcalde Jordi Serra. Continuem necessitant el vostre suport.

De moment, entre d’altres, ja hi han donat el seu suport la Universitat Pompeu Fabra, la Institució de les Lletres Catalanes, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Ateneu Barcelonès, el Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Catalunya, l’Associació Catalana d’Escriptors en Llengua Catalana, Òmnium Cultural, la Comissió Obrera del Barcelonès Nord o la Universitat Catalana d’Estiu. També persones (de Badalona i d’arreu) tan reconegudes com l’exalcalde Màrius Diaz; els actors Jordi Dauder, Andreu Solsona, Montserrat Carulla, Vicky Peña i Oriol Genís; els cantants Raimon, Miguel Poveda i Teresa Rebull; els periodistes Toni Soler, Rafael Madueño, Sílvia Soler, Iu Forn, Agustí Pons, Laura Garcia-Jordan, Quim Olivares, Oriol Soler, Joan Garcia Riera i Oriol Lladó; els poetes Joan Argenté, Màrius Sampere, Àlex Susanna, Pep Mita, Carles Duarte, Víctor Batallé, Coloma Lleal, Odile Arqué, Paco Fanés i Valentí Soler; els crítics Sam Abrams, Narcís Garolera, Julià Guillamón, Joaquim Molas i Albert Manent; els historiadors Josep Maria Ainaud de Lasarte i Jordi Monés i Pujol-Busquets; el meteoroleg Tomàs Molina; els escriptors Julià de Jòdar, Lluís Permanyer, Jordi Font-Agustí, Pep Coll i Joan Soler i Amigó; l’exregidor Marcel Riera; els llibreters Gerard Remendo, Isidre Sala i Carles Fornovi; i persones com Vinyet Panyella, Domènec Reixac i Joandomènec Ros. I molts altres que hem d’anar rebent…

Participa en a aquesta iniciativa ciutadana per dignificar la memoria i la presència pública d’un dels catalans més importants que hem tingut mai a Badalona.

  • Adhereix-te, tant si representes una entitat, com si ho vols fer individualment enviant un correu aquí.
  • Vols llegir el manifest? Fes-ho en aquest apartat.
  • Qui ha donat suport a la iniciativa? Dóna-hi un cop d’ull, aquí.
  • Et preguntes on és la plaça en qüestió? Accedeix a aquest mapa.
  • Vols rebre informació de les nostres iniciatives? Envia’ns un correu"

4 comentaris:

  1. Per un moment he cregut que proposaves fer volar la placa dedicada a Pompeu als Jardinets de Gràcia. Coses de llegir de pressa!

    ResponElimina
  2. Tot el meu suport... i no dubto que amb impulsors com tu en Fabra aparegui a la geografia metropolitana.

    Ara bé, ja veurem quin raconet li acaben atorgant...

    ResponElimina
  3. Allau, tal voladura provocaria un allau de mots, hehe.

    Ravioli, la plaça que es demana és una peça bàsica de la topografia badalonina. Aviam si el consistori és prou sensible al tema...

    ResponElimina
  4. Sí, em vaig perdre en la lectura... tenia massa articles pendents i vaig optar per fer una diagonal amb massa riscos, perdó.

    ResponElimina

Quelcom a dir?