18 de març del 2009

El centè joc literari de Jesús M. Tibau

"PREFACI

L'any 1923, quan sobrevingué el Directori, els treballs de confecció del Diccionari de l'Institut estaven molt avançats, la replega de materials era ja abundantíssima i s'havia començat la redacció dels articles i llur revisió pels membres de les tres seccions Històrico-arqueològica, Filològica i de Ciències. Tenint, però, en compte el temps que s'hi havia esmerçat, l'obra, certament, hauria hagut d'estar més avançada. Dificultats de tota mena havien entrebancat, sobretot els primers anys de vida de les Oficines lexicogràfiques, la marxa dels treballs de replega, ordenació i aprofitament dels materials, i, en aquella data, es preveia que, àdhuc en el cas en què no sorgissin noves dificultats, havia de tardar-se molt de temps encara a tenir enllestida l'enorme tasca de confecció i impressió del futur Diccionari."

Amb aquest fragment de l'inici d'un llibre que ha influït decisivament en tota la literatura catalana d'ençà de la seva aparició, participem en el 100è joc literari de Tens un racó dalt del món (instruccions del joc). I aprofitem per felicitar el dinàmic trapezista Jesús per tants anys d'atiar el caliu blocatalà.


Pista 1 (ja indicada): ha influït decisivament en tota la literatura catalana d'ençà de la seva aparició.
Pista 2: el títol té sis paraules, com sis lletres té el nom de pila de l'autor, com sis lletres té la vila on va néixer, com sis lletres té català.
Pista 3: es va imprimir, amb 1.782 pàgines, als tallers NAGSA el 30 de novembre del mateix any que Huxley publicà Un món feliç. Feliç recerca!

La solució.