23 de març del 2009

Samuel Johnson 2009: una gerra lexicogràfica


¿Algú ha tingut mai la pensada de dissenyar un porró de vi (o una copa de cava, posem pel cas) amb el bust d'un lexicògraf com Pere Labèrnia o Pompeu Fabra? Doncs, per molt estrany que sembli, la idea ja no seria del tot original.

La imatge correspon a una gerra de cervesa de porcellana amb l'efígie del Dr. Samuel Johnson, el principal lexicògraf anglès del segle XVIII (autor de A Dictionary of the English Language) i la víctima més estimada d'aquest bloc. Aquesta és la fitxa d'aquesta obra d'art segons es troba a ebay (per la irrisòria quantitat de 199 dòlars):

Large (6 & 1/4 inch) Royal Doulton Toby Mug "Sam Johnson" (D6289). Copyright 1949. Mint Condition. Top quality workmanship and fine porcelain. Original purchase by seller in Harrod's Department Store, London, England in 1956. Bottom markings in photo 6: RdNo 857579, RdNo 5906, RdNo 77/49. Bottom photo also shows as "A" mark lower left. Royal Doulton stopped making these in 1960. Design attributed to Harry Fenton.

Enguany se celebra el Samuel Johnson Tercentenary, ja que el proper 18 de setembre farà 300 anys del naixement del cèlebre lexicògraf anglès. Aquest apunt és, doncs, el primer d'una sèrie que dedicarem al Dr. Johnson. El d'avui és una banalitat però ens serveix per brindar per ell i la seva enorme tasca.

5 comentaris:

 1. Fantàstic objecte kitsch! Quan de temps hem d'esperar per tenir el porró amb el broc amb la boca del Pombeu Fabra?
  Hauries d'iniciar un concurs de possibles dissenys i triar el més kitsch i fer la competència als anglesos. Qui s'han cregut que som?

  ResponElimina
 2. Aviam si l'Associació Catalana de Ceràmica Decorada i Terrissa (ACCDIT) ens dóna una alegria. O els del Museu del Càntir d'Argentona o de la Ceràmica de La Bisbal, o encara que siguin els del Museu del Botijo de Toral de los Guzmanes. Sigui qui sigui, però que posi remei a aquesta gran injustícia.
  No hi ha res com començar la setmana lluitant per causes nobles!

  ResponElimina
 3. Més que un porró, jo veig al Pompeu en forma de càntir... a la Fira del Càntir que es fa a Argentona a començaments d'agost (http://www.museucantir.org/fira.htm).

  ResponElimina
 4. És ben original la gerra, eh?

  (No entenc gairebé res del que parleu, però n'aprendré... que jo sempre treia bones notes de les assignatures de lletres. De moment ja sé que és "lexicografia")

  ResponElimina
 5. Jo tampoc sabia que era la paremiologia abans de trobar-me en Parèmies... Això és ben normal.

  ResponElimina

Quelcom a dir?