13 d’abril del 2009

Fabra per Isidre Miserachs


Aquesta caricatura de Pompeu Fabra és d'Isidre Miserachs. La tècnica emprada és el gravat sobre linòleum, un procediment semblant a la xilografia.

De l'autor, Isidre Miserachs, ens n'ha arribat ben poca cosa: que va néixer a Igualada, i que va morir a Montauban (França), el mateix poble on també va morir i està enterrat Manuel Azaña. Sembla ser que Miserachs va desenvolupar la seva carrera artística al país de l'hexàgon. Una col·lecció dels seus gravats es troba a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia.

Personalment trobo que la pipa, el diccionari i l'expressió de bonhomia creen una composició molt encertada per definir el personatge amb pocs elements, una de les virtuts dels ninotaires.

8 comentaris:

  1. Les línies de la cara (celles, nas, mentó) configuren una mena d'elm (de cavaller defensor de la llengua catalana?).

    ResponElimina
  2. Estic investigant, Puigma.

    El logo del Diccio és del Xavi Miserachs d'Igualada.

    ResponElimina
  3. Ah! El que volia dir és que coneixia la caricatura però no sabia que era d'un igualadí com jo i que, a més, segurament era parent del Xavi, perquè a Igualada si ets Miserachs ets de la família.

    ResponElimina
  4. Així que el Carnús de Cal Gavatxó és Miserachs? L'hi hem de demanar el pròxim logo fet sobre linòleum. QUins records!! Jo en feia a l'escola, però segur que no passaran a la posteritat. :-)

    ResponElimina
  5. Ben retrobats, companys de la cançó! Avui m'he cascat 600 km. Això d'anar a Espanya és esgotador.

    D'aquest Miserachs hi ha ben poca cosa, a Internet. Marc, aviam què en pots treure, de les teves connexions igualadines. Encara parlarem de l'avi del Carnús...

    ResponElimina
  6. Jo no el coneixia i m'ha semblat que era unsa caricatura molt encertata. Per ser un linòleum està ben treballat tècnicament.
    Una nova imatge del mestre per al calaix!
    A veure si algú en sap res d'aquest Isidre Miserachs.

    ResponElimina
  7. Si hagués vist aquesta caricatura abans ho hagués tingut més fàcil pel joc Cent d'en Tibau :-))

    ResponElimina
  8. Segons la meva font, es deia Isidre Miserachs Solà, de cal Tonet Sabater. Era el fill gran de deu o dotze germans i va marxar a França de ben jove.

    Era parent directe del Carnús.

    Espero més informació aviat.

    Però no sé si te la passaré perquè no t'ho mereixes. Últimament em tractes molt malament. Esnif.

    ResponElimina

Quelcom a dir?