11 de maig del 2009

LibraryThing


Al principi existien els llibres. Després va venir el bloc.

Fins no fa gaire, les col·leccions particulars de llibres estaven condemnades a la privadesa del seu propietari i d'un cercle normalment reduït d'amistats. Quan vaig començar a col·leccionar diccionaris (amb més dedicació, a partir del 2005) jo també pensava que així seria, però ara sé que no ho és necessàriament.

Gràcies a la recomanació d'un bloc amic vaig descobrir LibraryThing (LT), un lloc web per a la "catalogació compartida", una immensa biblioteca virtual creada per Tim Spalding l'any 2005, i traduïda, també de manera compartida, al català. A LT, els usuaris podem catalogar els nostres llibres d'una manera professional, personalitzada, ràpida i pràctica. Podem entrar els llibres de manera manual o aprofitar les fitxes bibliogràfiques de molts catàlegs d'arreu del món: Library of Congress, British Library... Per sort per a nosaltres, podem utilitzar directament les fitxes del Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya. Però, al meu parer, no és aquest l'atractiu principal de LT: amb només dos mesos que fa que en sóc usuari (hi he introduït aproximadament la meitat dels meus prefabrians) ja he conegut un altre col·leccionista de diccionaris vells catalans, amb qui comparteixo afició, obres i, el més important, ens intercanviem informacions.


Entre els més de 600 mil usuaris-biblioteques actuals, que han introduït per ara més de 38 milions de llibres, en trobem uns centenars de catalans, però això ha de créixer, i molt. Utilitzar LT és gratuït fins als 200 primers llibres; després es paga una quota mòdica, però, atenció!, el fundador de l'invent ha vist que darrerament hi ha moltes altes de catalans i, en agraïment, ofereix alguns comptes gratuïts per als usuaris catalans fins al 15 de maig (més informació, aquí). Em deixo molts aspectes interessants de l'eina, però val la pena descobrir-los per un mateix. Animeu-vos a entrar-hi. La biblioteca de Babel existeix.

Aquest bloc i el catàleg de LT són la meva humil realitat. Un altre dia parlaré del meu somni.


Més blocaires en parlen: Bloc de Lletres, Un que passava, Gamoia, Així i tot, El racó digital, Bauen...

24 comentaris:

 1. Jo, com que no sóc tan bon minyó com tu, encara no he fet els deures i només hi tinc 4 llibres catalogats (o menys...).

  És una eina interessant, sens dubte. Ja m'he fet amic teu. :-)

  ResponElimina
 2. 4 no, que ja en tens 8. I de només 8 ja n'hi ha un de compartit per 4 usuaris. Tu introdueix la teva magnífica biblioteca i tindràs sorpreses, ja ho veuràs. Això sí, posa les portades, que la cosa millora molt.

  Jo ja era amic teu :P

  ResponElimina
 3. Ospa! Això és un arxiu que ni la gestapo! Ja saps el que té el Víctor i tot...
  Hi entraré quan tingui una mica de temps. Però com a bon català, això del 15 de maig...

  ResponElimina
 4. Com a bon català te'n podries aprofitar, Galderich... Tot i que l'import a pagar és realment baix.

  ResponElimina
 5. Veig que ja estàs ben enganxat, puigmalet ;-) Jo també. La veritat és que té moltes possibilitats aquesta plataforma.
  Ara estic explorant l'apartat Local on es poden difondre activitats sobre autors i llibres. Ideal per publicar tota mena de presentacions i activitats literàries. I pots veure l'oferta fins a la distància que t'interessi.

  ResponElimina
 6. L'invent està ben parit, Gamoia. Ho sabràs tu que ets bibliotecària i que n'ets de les usuàries pioneres aquí!

  Però hem d'aconseguir més base d'usuaris catalans. Crec que n'érem uns 600, i això és poc en comparació amb el potencial de LT.

  Això de la informació local és un dels molts aspectes bons. Jo ja he introduït la biblioteca municipal d'El Prat i la meva llibreria pratenca preferida. Es tracta d'anar fent a poc a poc.

  ResponElimina
 7. Una cosa que m'empipa de LT, i que no sé si es pot canviar, és que les dates estan en format AAAA-MM-DD i jo trobo més natural entrar-les a la inversa.

  ResponElimina
 8. Aquests estatunidencs ja les tenen, aquestes manies. Tot el programa està en procés de traducció. Aquest és un dels aspectes a canviar, i tant.

  N'ets usuari, Allau? I no ets una biblioteca amiga meva? :(

  ResponElimina
 9. T'acabo de trobar. Ja no t'escapes. Això és com un facebook dels llibres.

  ResponElimina
 10. Acabo de consultar les dades dels usuaris catalans a data 11/5/09:

  Membres: 844
  Llibres catalogats: 17,313
  Etiquetes: 23,719
  Ressenyes: 343
  Grups: 8

  El 18/4/09 hi havia

  Membres: 412
  Llibres catalogats: 13.872
  Etiquetes: 2.655
  Ressenyes: 88
  Grups: 7

  Un gran creixement!

  ResponElimina
 11. Ostres!! No he entés res, però si serveix perquè la llengua catalana es faci notar al món m'alegro un munt!! :-)

  ResponElimina
 12. Llavors mira els enllaços que he posat al final, Assumpta. D'altres blocaires ho deuen explicar millor ;)

  ResponElimina
 13. Perdona, Puigma, és que de moment m'havia centrat en la catalogació (que no l'acabaré mai de la vida) i havia desatès les obligacions socials. Ara m'hi poso a fer amiguetes amb altres biblioteques.

  ResponElimina
 14. Perdonat, Mr. Avalanche, però que no es repeteixi... ;)

  ResponElimina
 15. Nooooooo :-(
  No volia dir això... de veritat!!

  Sóc jo que no entenc moltes coses d'aquestes de grups... No entenc res de "feixbucs" ni coses així.

  Tu ho expliques bé :-)

  ResponElimina
 16. Això dels feisbucs són mandangues en lloc de pentinar el gat, però el LT és tota una altra cosa: una biblioteca mundial feta a partir de les biblioteques de cadascú.

  ResponElimina
 17. Gràcies per donar-me a conèixer aquest lloc, intentaré catalogar algunes coses.

  ResponElimina
 18. Ha estat bé que parlessis de LibraryThing, que ens ha servit per posar-nos en contacte i "agermanar" biblioteques. Vejam si la gent té curiositat i s'hi engresca i hi aconseguim tenir una comunitat catalana ben potent. Estaria bé que s'hi poguessin llimar cosetes de detall, com ara poder establir com vols que es mostrin ordenats els llibres, personalitzar camps (que no hi hagués com ara hi ha una llista tancada), etc. Però en general està molt bé.
  A més a més t'has apuntat un punt a favor amb els ginys de Librarything que has afegit al bloc.

  ResponElimina
 19. Jo crec que aquests detalls que indiques amb el temps es canviaran. Em sembla que és una eina prou viva i està tenint prou acceptació com perquè així sigui. És com la traducció al català. Entre tots ho anem fent.
  Els ginys que he afegit són tant un complement del bloc com una manera de fer publicitat de LT.
  Fins aviat, lexicòfil.

  ResponElimina
 20. Això és espectacular! Gràcies per fer circular la informació, Puigma. D'on treuré el temps, però, per catalogar res?

  ResponElimina
 21. El temps, benvolgut habitant del nord, es treu de sota les pedres, o en el teu cas, de sota els megàlits.

  ResponElimina
 22. Molt bona iniciativa.

  Però friso per quan algun col·leccionista malaltís aprofiti tan meravellosa base de dades per cometre furts i, fins i tot, assassinats.

  Creus que podria fer una novel·la al respecte?

  ResponElimina

Quelcom a dir?